Cykling i alla former är väldigt populärt bland både besökare och invånare i Luleå.

Faktum är att Luleå är bland de 10 mest cykelvänliga platserna i hela Sverige. När det gäller traditionell cykling i stadsmiljö finns väl utvecklade cykelleder som tar dig runt staden och till de flesta platser som du önskar att besöka.

Om du inte har egen cykel rekommenderar vi att ni hyr en cykel på Cykelstället, en cykelspeciallist som vet vad de snackar om. Här kan du hyra alla möjliga modeller av cyklar.

Om du vill ha lite inspiration över vart du ska cykla är det en bra idé att besöka Luleå turistcenter och be om cykelkartan ”konst på hoj” som visar cykelvägar till olika landmärken i Luleå med omnejd och där det finns säkra cykelvägar.

Fatbikes

Luleå är också känt för att vara lite av ett paradis för Fatbike-entusiaster. Fatbiken är en terrängcykel med extremt breda däck som gör att den tar sig runt oländig terräng på ett enkelt sätt. En myr eller ett stort stenfält är exempelvis inga problem för en Fatbike.

Intresset för dessa udda cyklar har växt sig så stort att det idag finns två företag som specifikt hyr ut Fatbikes. Du kan antingen vända dig till Ouroboros eller Fatbike Adventures. Båda företagen erbjuder även guidning och de kan även ta med dig ut i skärgården på en cykeltur.

Mountain bike

För er som gillar mountian bikes så har Luleå en härlig, och faktiskt nybyggd, bana för terrängcyklar på Ormberget. Parkera vid parkeringen direkt till vänster i början av vägen som leder upp till Ormberget och cykla iväg längs grusvägen. Till slut kommer du mötas av information om mountain bike-banan. Det finns olika nivåer på svårigheten, så det är en bana som passar både den rutinerade cyklisten och nybörjaren.