Luleå har ett väl utvecklat nät av lokalbussar som täcker in hela staden och flera av de stora sevärdheterna i staden. Sedan 1922 har lokalbussar trafikerat Luleås gator.

Smedjegatan, själva trafikcentralen för lokalbussarna, är den bästa platsen att påbörja din färd från. Här passerar samtliga busslinjer som finns i Luleå.  Smedjegatan är den vältrafikerade vägen som går tvärs genom staden och hållplatsen hittar di precis bredvid den stora gallerian Smedjan som ligger på storgatan.

Linjerna trafikeras flitigt och det går oftast en buss till din destination varje halvtimme.

Mång av busslinjerna leder ut till närliggande bostadsområden och det kan vara svårt att välja rätt linje för ditt resmål om du inte vet vilket bussnummer du ska ta.

Därför har vi sammanställt en lista med de vanligaste besöksmålen och hur du tar dig dit med buss här nedan. Om ditt resmål inte finns med här så föreslår vi att du kollar in Luleå lokaltrafiks officiella hemsida där det finns en reseplanerare som är väldigt hjälpsam.

De flesta bussarna börjar gå redan innan 6 på morgonen och de sista bussarna trafikerar linjerna vid midnatt. Nattetid står busstrafiken still, förutom under helgerna då nattbussar avgår från smedjegatan en gång per timme från 01-03.

Luleå Airport – Linje 104 och 4:

Går till och från smedjegatan mitt i staden. Det går minst en buss varje halvtimme på vardagar och en varje timme på helger. Det tar ungefär 20-25 minuter med buss till flygplatsen.

Världsarvet Gammelstad kyrkstad – linje 9:

Avgår en gång per timme och tar 25 minuter till Luleås största besöksmål. Hoppa av vid hållplatsen som heter ”Kyrkstaden”. För mer information om kyrkstaden besök Visitors centre precis bredvid hållplatsen eller klicka här.

Luleå tekniska universitet – Linje 4,5,6 och 7:

Du behöver aldrig vänta länge på en buss till universitetsområdet. Det tar inte mer än en kvart att ta sig dit och från hållplatsen ”Porsö centrum” är det bara en minuts gång tills du är inne på universitetsområdet. Här finns också Luleå science park som är drygt fem minuter från hållplatsen.

Storheden – Linje 8,9:

Går en gång var 30 minut. Tar cirka 15 minuter att ta sig dit. Du kan välja mellan tre olika hållplatser på Storhedens handelsområde beroende på vilken del av området du vill besöka. Men det är enklast at tutgå från hållplatsen som kort och gott heter ”Storheden”.

First camp – linje 8:

Går en gång per timme och tar lite drygt 20 minuter. Kliv av vid hållplatsen ”Arcushallen” och fortsätter vägen ned mot älven så kan ni inte missa First camp.