Att prata om vädret är klassiskt småprat i många kulturer. Det är en samtalsstartare av rang och brukar sällan bära med sig ett stort mått av allvar – det är bara ett lättsamt ämne att prata om.

När vi pratar om vädret i Luleå, då är det allvar. Kanske har det att göra med att vi har ett så speciellt väder att vi har mycket att diskutera med varandra.

Faktum är att vi har ett så okonventionellt väder globalt sett att vi egentligen inte kan säga att vi endast har fyra årstider här. Perioden mellan vintern och våren, den som vi kallar vårvintern här uppe, gör att vi har minst fem årstider i Luleå och alla har sin charm.

Solens stad

En annan sak som är karaktäristisk för Luleå är de många soltimmar som staden välsignas med varje år. Varje år är Luleå bland de mest soliga städerna i hela Skandinavien. Från mars fram till början av oktober är solen ständigt närvarande här vid Bottenvikens kust och det gör att Luleå, trots ganska låga temperaturer, till en omtyckt och välbesökt sommarstad.

När kommer snön?

Snön brukar lägga sig över backen í Luleå någon gång under november månad. Den ligger sedan kvar till april, ibland rent av till maj under snörika vintrar. Havet fryser till is något tidigare, men det brukar vanligtvis dröja till slutet av december eller början av januari innan vår isbana och isvägar plogas fram.

Klä dig rätt för vintern

Om du tänkt vistas ute länge i vinterkylan är det viktigt att du tänker på att klä dig rätt. Och när vi säger rätt, så pratar vi om att utrusta kroppen med rätt typ av kläder, i rätt ordning och i rätt mängd lager. För en kortare vistelser utomhus kan det räcka med en varm vinterjacka, handskar, mössa och snösäkra skor.

Nedan kan du se en instruktionsvideo på hur man klär sig på ett korrekt sätt för arktisk vinter.

Naturlig AC i staden

1648 fick Erik Eriksson Niure i uppdrag att bestämma hur Luleå skulle se ut efter flytten från Gammelstad. Han var starkt influerad av de sydeuropeiska städerna som anammat rutnätsmönster och det är därför friska vindar ofta blåser genom Luleå från den södra hamnen till den norra – rutnätet skapar ett korsdrag genom staden som gör att det kan blåsa ganska kraftigt stundtals i Luleå. Därför kan det vara en bra idé att packa ned en vindbrytande jacka i resväskan innan du reser till Luleå.