Så är vädret i Luleå.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 15.10.02.png

Luleå har ett subarktiskt klimat. Positionen nära den norra polcirkeln samt vår närhet till Bottenviken gör att Luleå har en lägre temperatur än många  andra platser i Sverige.

I december, januari och februari då vintern har tagit staden i sitt grepp är normaltemperaturen -10 grader och snö- och istäcken täcker både land och hav.

I mars börjar vändningen – solen värmer på och förvandlar sakta vintern till vår. Här påbörjas resan mot sommaren och redan i april, har temperaturen gått över till plusgrader.

I Maj månad har vi packar Luleåborna bort vinterkläderna och i juni är äntligen sommaren kommen. Sommarvärmen, som generellt pendlar mellan 13-16 grader, varar över juli och augusti.

Höstens intåg, som sker under andra halvan av september. Under september och oktober sjunker temepraturen sakta ned mot minusgraderna som kommer tillbaka i november. Hösten är en fantastisk tid i Luleå då de kalla nätterna lägger frost över backen och en krispig ishinna över de små vattenpölarna som höstregnet fört med sig. Vid det här laget har Luleåborna börjat längta tillbaka efter vintern, snön och isen.

Varje årstid har sin charm. För oss som bor här uppe är det kombinationen av riktig vinter och skön sommar med flest soltimmar i Sverige som gör Luleå till den speciella plats den är.

Snittemperaturer i Luleå:

Januari: -10

Februari: -9

Mars: -5

April: 0

Maj: +7

Juni:+13

Juli:+16

Augusti: +14

September: +8

Oktober: +3

November: -4

December: -8