Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Äta & Dricka

Att äta ute eller att äta ute – utomhus det är frågan. Smörj kråset på någon av Luleås gourmetrestauranger eller grabba något snabbt i farten. Här hittar du lokala delikatesser såväl som smaker från hela världen.

EU - European Region Development Fund

Smaker för alla

Luleå är ett paradis för matälskare av alla sorter. Här finns ”fine dining”, exklusiva rätter gjorda på lokala råvaror och allt det andra som du kan önska dig av en matstad. Vi har också flera restauranger, barer och caféer omnämnda i White Guide.

De senaste åren har flera högklassiga restauranger som exempelvis Hemmagastronomi, Restaurang CG och Bistro Norrland etablerat sig i staden. Men Luleås kärlek till mat är en lång historia som börjar redan på 1300-talet om man ska tro de senaste rönen, många hundra år innan den första Max-restaurangen öppnades i Luleå – en hamburgerkedja som senare skulle erövra hela Sverige och nu på senare tid även Europa.

Faktum är att Luleås främsta exportvara i stadens begynnelse var torkad fisk som skickades till södra Sverige och Europa. Sättet för hur man förlängde hållbarheten på råvarorna förr i tiden med saltning eller inläggning lever kvar i vår matkultur än i dag.

Men för dig som inte alls är intresserad av lokal mat? Ska ni behöva svälta? Nej då, hela Luleå är som en food court med internationell mat från alla världens hörn. Du så klart hittar även bland annat sushi, tacos, tapas och asiatiskt i Luleå.

Här finns även ett bra utbud av barer för en cocktail eller varför inte en lokalproducerad hantverksöl? Caféer, konditorier och trendiga kaffebarer som kan erbjuda dig en skön paus i shoppandet eller aktiviteterna har vi också gott om i Luleå.

Hitta en matupplevelse

  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}
Vi hittade inga resultat på din sökning.
  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}