Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Se & Göra

EU - European Region Development Fund

Stora och små äventyr

Vad gör man i Luleå? Frågan är väl snarare vad vill du göra i Luleå? Om det är naturupplevelser du är ute efter så har du tur, för havet, älven och skogarna runt knuten står till ditt förfogande. Vill du ha klurigheter, adrenalin och spänning då har Luleå massor att erbjuda.

Du vet väl om Luleå är en stad som förändras efter säsong? Stadens plats bredvid Bottenviken, där havet fryser till is under flera månader, gör att vår stora skärgård är en enda stor lekplats året runt.

Våra 1312 öar väntar på besökare och du kan ta dig till dem året runt, vare sig det är via båt eller kajak på öppet hav sommartid och med skidor, snöskoter eller hundspann på vintern. Om du vill kan du även ta bilen ut till några av öarna via de bilvägar som plogas upp på den metertjocka isen på det frusna havet. Eller åka spark eller skridskor på den populära Isbanan.

På sommaren gassar öarna i solskenet många av dem med riktigt fina sandstränder. Luleå är faktiskt en av de mest solsäkra städerna i Sverige och prenumererar på topplaceringar i den svenska solligan år efter år. Då kanske en båtkryssning med Laponia frestar eller att ta turbåt ut till någon ö för att övernatta i Luleås skärgårdsstugor.

Är fastlandet mer din grej? Låt någon av våra guider ta med dig på äventyr och koppla av i stadens bekvämligheter när du är klar. Från stad till naturupplevelse pratar vi minuter eller ibland bara tvärs över gatan. Det är mångfalden i vårt utbud som gör den här platsen speciell och det ger besökare stora möjligheter att blanda adrenalin med total avkoppling.

Besök gärna Unesco världsarvet Gammelstads Kyrkstad och lek kurragömma bland de 405 små röd och vita stugorna. Nära till hittar du Friluftsmuséet Hägnan. 

När vädret inte riktigt vill med sig eller du fått för mycket frisk luft finns det massor av kul inomhusarenor att roa sig med som exempelvis Leos Lekland, 360 Trampolincenter, Teknikens Hus eller varför inte det stora aktivitetscentret Alcatraz?