Genom vår kontakt med resebokare och turoperatörer, samt resebyråer i bland annat England och Japan har vi på Visit Luleå förstått att resenärer efterfrågar lättillgängliga, småskaliga naturupplevelser — helst med utgångspunkt från centrumkärnan.

I december 2015 träffade vi Joakim Leonardson, som driver Jockes klätterskola. Vi berättade att det finns en efterfrågan på den internationella marknaden för guidade turer och stadsnära vinterupplevelser på våra frusna havsvikar. Joakims intresse väcktes för att utveckla produkter kring detta.

Tillsammans med Pontus Frank, en bekant med mångårig erfarenhet av att utveckla aktiviteter inom besöksnäringen bestämde de sig för att starta ett nytt företag — Explore Luleå. Under tre intensiva månader, december till februari, skapade Pontus och Joakim med stöd av Visit Luleås affärsutvecklare flera nya bokningsbara friluftsaktiviteter.

Vi föreslog ett samarbete med Äventyrsbutiken Hägglunds, som hyr ut skridskor, kajaker och annan friluftsutrustning. Företagen presenterades för varandra och nu tillhandahåller Äventyrsbutiken Hägglunds den utrustning som är nödvändig för de aktiviteter som Explore Luleå säljer.

Vi lyfte även in Explore Luleå och dess produkter i vår produktmanual. Efter en visningsresa för brittiska turoperatören Taber Holidays i mars 2016, blev Explore Luleå kontaktade med konkreta bokningsförfrågningar.

Tillsammans gör Explore Luleå och Äventyrsbutiken Hägglunds vår livsstil tillgänglig för resten av världen.

Läs mer på

Explore Luleå

Äventyrsbutiken Hägglunds