Den 4 mars är det premiär för Luleå Ishinderbanelopp i samband med familjedagen Luleå on Ice som arrangeras i Södra hamn.

En helt unik hinderbana – och en rätt kreativ sådan, minst sagt.

Pontus Frank öppnar upp dörren till den gamla ladugården på lantbruksfastigheten han sedan dryga året äger i Måttsund.

Där inne ligger märkliga iskuber i alla dess former, stora som väghinder. 

Dessa isblock, förklarar Pontus, är bara en del av den stora planen han har för Luleå ishinderbanelopp – hans egen skapelse som nu tar upp nästan all hans vakna tid.

Tanken var att vi skulle träffas på havsisen i södra hamn i stället, där Pontus Frank skulle visa upp hur han bygger hinder av snö och is inför den stora tävlingsdagen.

I de här hinkarna fryser Pontus vissa av sina ishinder.
I de här hinkarna fryser Pontus vissa av sina ishinder.

Men vädrets makter ställde till det för oss den här dagen. Vi träffas i stället på platsen där han tar fram sina häftiga byggstenar. 

– Jag har ju varit scout hela mitt liv och alltid velat ha något kreativt att jobba med. Nu får jag utlopp för det, säger Pontus och förklarar hur han konstruerat dessa ishinder.

Stora mängder vatten i betonghinkar har karvat fram de stora blocken av is.

Han har fryst dem i omgångar i ladugården 15 meter från bostaden.

Dessa block ska placeras ut på Isbanan i Luleå där stora delar av hinderbaneloppets sträckning är förlagd.

Pontus Frank visar hur han man ska tackla hans ishinder på bästa sätt.
Pontus Frank visar hur han man ska tackla hans ishinder på bästa sätt.

Pontus visar hur löparna ska ta sig an hindret; han hoppar smidigt fram och tillbaka mellan de olika blocken.

Han visar sedan upp de konstruktioner han skapat för att bygga upp de isväggar som löparna ska ta sig över, armgångsställningen han ska sätta upp på isen, iskuberna man under en period ska dra efter sig och några av de andra uppfinningarna han skapat från is och snö.

De ska placeras ut på sträckningen som du kan se här intill. Ritningarna över hur loppet ska se ut skvallrar om ett fartfyllt race där åskådare enkelt kan ta del av det spektakulära loppet.

Så ser bansträckningen ut. Mestadels springer deltagarna i södra hamn, med undantaget för rundningen av Gråsjälören.
Så ser bansträckningen ut. Mestadels springer deltagarna i södra hamn, med undantaget för rundningen av Gråsjälören.
BOKA DIN STARTPLATS HÄR>

Redan nu finns det stort intresse för Ishinderbaneloppet, men det finns några som trott att det krävs en hög fysisk förmåga för att klara av tävlingen.

Så är inte fallet, försäkrar Pontus Frank.

– Det ska vara ett lopp för alla. Det kommer vara motionärer som har grundläggande fysisk förmåga, men också så klart flera som tävlar för att vinna. Men grunden är bredden. Vi har även ett lopp för de allra minsta, en hinderbana för barn i södra hamn, säger upphovsmakaren till loppet.

Barnbanan, där det är drop-in, klarar man sig utan speciell dubb. Däremot måste man ha ståldubb under fötterna på den långa banan, poängterar han. 

– Alla som har Icebug kan springa det här loppet, då klarar man sig ute på isen.

Banan kommer att bli cirka sex kilometer lång och innehålla totalt 20 hinder gjorda på is eller snö, i vissa fall av stockar och stå.

I denna träkonstruktion ska han frysa ishinder som deltagarna måste passera.
I denna träkonstruktion ska han frysa ishinder som deltagarna måste passera.

Deltagarna kommer kunna tävla i dam- och herrklass, barnklass och även i lag. Priser delas ut till de som gjort bäst resultat. 

Ja, Pontus Frank menar allvar med Ishinderbaneloppet. Just nu hoppas han mest att fler och fler ska få upp ögonen för det mycket speciella loppet.

På sikt hoppas han på större saker.

– I år hoppas jag att många Luleåbor och intressenter från närliggande områden anmäler sig. Framöver hoppas jag på hundratals deltagare från hela Sverige och kanske några utländska deltagare. Vi har en så speciell plats med vårt frusna hav, vi måste använda oss av det. Det är unikt, säger han.

Om du vill anmäla dig till loppet redan idag så gör du det enklast genom att klicka här.