Kalender

Moskito - Stina Edin

Stina Edin är uppvuxen och bosatt i byn Yrttivaara i Gällivare kommun. Våren 2021 tog hon sin masterexamen i textilkonst vid HDK-Valand. Sedan Edin påbörjade sina studier har hon haft väven som utgångspunkt. Edin beskriver arbetet som en utvidgad form av vävning som ofta resulterar i en slags skulpturala installationer eller vävda världar där hon rör sig in och ut ur väven/vävstolen, men också mellan olika gestaltande tekniker. Bland annat är lekfulla performativa inslag många gånger en del av processen och spår från dessa aktiviteter blir ofta synliga och en del av den slutgiltiga gestaltningen.

Materialen har en stor betydelse i Edins konst och begränsas inte enbart till det textila. Till exempel förekommer täljda träfigurer och massproducerade vardagsföremål i hennes verk. Traditioner som svensk hemslöjd, DIY samt en uppväxt och barndom i ett norrbottniskt landskap inspirerar genom dess starka koppling till behov, funktion och fantasi.

Under föreläsningen kommer Edin berätta om hur arbetet vid vävstolen genererar idéer och hur hon genom sitt skapande på olika sätt leker fram sina verk. Hon kommer särskilt lyfta fram sin senaste väv och verk med titeln ”Med dig vill jag blomma ut”. Det kommer även berättas om hur ett skissuppdrag till Stockholms stadshus kunde sluta som en gemensam vandring, en blomstrande diverseutställning och nykter fest i Yrttivaara bönhus. Arbetet är ett exempel på hur konst och hantverk kan vara ett sätt att möta och hantera en osäker värld genom att fortsätta arbeta, leka och skapa.

Moskito Art Talk är ett föreläsningskoncept som har initierats av KKV Luleå, Konsthallen i Luleå och Resurscentrum för konst i Norrbotten. Inom konceptet presenteras föreläsningar, panelsamtal eller seminarier kring konst och konstnärskap.

Arrangemangen genomförs i Kulturens Hus i Luleå eller digitalt via ZOOM, ungefär en gång i månaden under höst och vår.

Pågår

Torsdag 23 nov 17:00 - 18:00
Moskito. Stina Edin
Moskito. Stina Edin

Plats

Olga Bardh, Kulturens Hus
Skeppsbrogatan 17
972 33 Luleå

Vägbeskrivning

Hitta hit