Råne- och Vitå älvdalar ligger i Luleå-, Gällivare-, Jokkmokk- och Bodens kommun. Från foten av Dundret i nordväst till utloppen i Bottenviken i sydost sträcker sig denna rika och outbyggda skatt.

Älvdalarnas vida och orörda skogslandskap bjuder in till annorlunda upplevelser och variation. Djurlivet är rikt. Badplatserna är många – hav, älv, sjö eller pool. Vildmarksäventyr och fina paddlingsvatten lockar, liksom fiskemöjligheter. I Råne- och Vitå älvdalar finns dessutom flera kulturhistoriskt intressanta platser att besöka. Låt äventyren ta tid, det finns gott om läger- och rastplatser att stanna till vid. I området finns också livsmedelsbutiker, tankställen och matserveringar som nyttjas av både bofasta och besökare.

Välj logi efter tycke och smak; skogskoja, stugby, campingplats eller boende med konferensmöjligheter på hotell och i herrgårdsmiljö. Kunniga aktivitetsarrangörer visar gärna områdets aktiviteter och storslagna upplevelser som exempelvis forsränning, jakt och klättring. Under några dagar i augusti är kräftfisket en stor höjdpunkt och familjefest. Råneälvens nedre del har en av Sveriges bästa bestånd av svensk flodkräfta. När skymningen lägger sig lyser små eldar där folk samlas för att värma något gott eller umgås i väntan på nästa burtömning. Kräftorna kokas i dill eller enligt hemligt recept och serveras med goda tillbehör. Kräftkalasen är en efterlängtad tillställning och en perfekt avslutning på sommarsäsongen.

Vintertid erbjuds massor av aktiviteter i krispig natursnö. Isen är en lekplats där snöskotrar och skidåkare njuter av vidsträckta vita vyer. Isfisket, eller pimpling som det kallas, lockar alla åldrar och favoritställen finns det flera av i de rika älvdalarna.

Vad sägs om en utflykt längs Malmens väg med snöskoter, hundspann eller kanske skidor? Leden sträcker sig närmare 200 km från Strömsund till Dundret i Gällivare och både raststugor och vindskydd finns att värma sig i.

 

I guiden Guldkorn i Råne och Vitå älvdalar hittar du fler tips på saker att uppleva.