Det vita snötäcket kom tidigt i år. Marken är vit, men en del vinteraktiviteter som hundspannsåkning och snöskoterkörning kräver mer snö för att undvika skador på både utrustning och naturen. Misströsta inte! Det finns massor av aktiviteter att göra!

Vilka vinteraktiviteter kan vi göra nu?

Ungefär en timmes biltur från centrala Luleå finns Krokträsk där snötäcket är desto tjockare än vid kusten. Här erbjuder Yellow Snow Husky Tours hundspannsturer tidigare än vanligt. 

Det kalla oktobervädret har resulterat i rekordtidiga skidspår på  Ormberget. Det krävs minusgrader för att snökanonerna ska kunna producera konstsnö till det 2,5 kilometer långa spåret. Vanligtvis öppnar skidspåren någon gång i mitten eller slutet av november. I år har skidspåren öppnat redan 31 oktober!

Hur går man tillväga för att åka längdskidor?
Om du inte har egna skidor börjar du me att besöka Äventyrsbutiken Hägglunds för att hyra ett par längdskidor. Därifrån tar du en kort promenad till huvudbusshållplatsen Smedjegatan där du hoppar på buss 2 i riktning mot Björkskatan. Efter en kort busstur på ungefär 9 minuter hoppar du av på busshållplats Ormberget. Därifrån är det ungefär 650 meters promenad upp till skidstadion. Skidstadion är perfekt för nybörjare och mer vana åkare att vänja sig vid att stå på skidor innan det är dags att bege sig ut i skidspåret.  Spåren är upplysta till kl. 22, så du kan åka skidor från tidig morgon till sen kväll. När Kung Bore bjuder på mer snö kommer det att finnas upp till 10 kilometer skidspår att staka fram på!

Hur går det med isbanan?

Isbanan har öppnat rekordtidigt! Den öppnar vanligtvis sent i december eller tidigt i januari. Som tidigast har isbanan öppnats redan 12 december och som senast 25 januari. Det har varit ovanliga förutsättningar i år med många köldgrader och ovanligt lite isolerande snö under oktober och november, vilket lett till att banan öppnat redan 28 november! Isbanan är mycket efterlängtad både bland lulebor och besökare. Banan är nu öppen för promenader och sparkåkning mellan Norra hamn och Hälsans hus.

Isen är inte hyvlad för skridskoåkning ännu och än vi får hålla oss till tåls med sparkar, eldstäder och vindskydd ett tag till.  Under tiden rekommenderar vi den som vill åka skridskor att besöka någon av Luleås inomhusrinkar! Se öppettiderna för allmänhetens åkning här.
Skridskor kan lånas via Fritidsbanken.


Foto: Magnus Stenberg