Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Lokalt och globalt

EU - European Region Development Fund

Lokalt och globalt

Luleå har ett brett och spännande utbud av restauranger och caféer. Här hittar du allt från lokala delikatesser från Swedish Lapland till internationella rätter från världen över – ofta med råvaror från vår egen natur.

De senaste åren har flera högklassiga restauranger som exempelvis Hemmagastronomi, Restaurang CG och Bistro Norrland etablerat sig i staden. Men Luleås kärlek till mat är en lång historia som börjar redan på 1300-talet om man ska tro de senaste rönen. Det är många hundra år innan den första Max-restaurangen öppnades i Luleå – hamburgerkedjan som senare skulle erövra hela Sverige och nu på senare tid även Europa. Ryktet går att utflyttade Luleåbor brukade skicka beställningar på smältost från Max-restaurangen i stan till släktingar på besök söderöver när Max ännu inte etablerats över hela landet.

Faktum är att den främsta exportvaran i Luleås begynnelse var torkad fisk som skickades till södra Sverige och Europa. Sättet att förlänga hållbarheten på råvarorna förr i tiden med saltning eller inläggning lever kvar i vår matkultur än i dag.

Men du som inte alls är intresserad av lokal mat? Ska du behöva svälta? Nej då, hela Luleå är som ett stort smörgåsbord med mat från alla världens hörn. Så klart hittar du även sushi, tacos, tapas och asiatiskt i Luleå. 

Vill du veta en hemlighet? Ibland smakar den enklaste mat eller råvara otroligt gott när den intas utomhus, vid en sprakande eld, nära glittrande vatten eller stjärnbeströdd himmel. En ostsmörgås eller korv med bröd och en kopp varm dryck. Det är en sorts ”fine dining” vi också gillar i Luleå.

Om du vill släcka din törst då? Här finns såklart ett bra utbud av barer för cocktail, lokalproducerade hantverksöl eller färgglada alkoholfria alternativ.

Caféer, konditorier och trendiga kaffebarer som kan erbjuda dig en skön paus i shoppandet eller aktiviteterna finns det också gott om i Luleå. Kort sagt, du behöver inte vara hungrig eller törstig. Smaklig måltid!