Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Luleå – en White Guide galax

EU - European Region Development Fund

Luleå – en White Guide galax

Någonting händer i Luleå. En levande och innovativ restaurangkultur breder ut sig med välkomnande armar. Stadskärnan har numera sex White Guide-restauranger, vilket är ovanligt för en stad i Luleås storlek.

Att många har vågat hitta sin nisch har gjort Luleå till en restaurangstad med spännande utbud. Internationella influenser blandas med norrbottniska traditioner, och det finns en trygghet som vilar i sann matglädje. Luleås meny anpassas efter säsongens godsaker. Mandelpotatis eller färskpotatis. Röding, abborre eller regnbåge. Löjromsforell eller Kalix löjrom. Fjällko eller hängmörat lokalt kött, reninnanlår eller älgcarpaccio. Färgglada bär och svampar direkt från skogens skafferi.

– Vi har ett lugn som är ganska typiskt för oss. Det är avslappnat och naturligt. I kombination med kreativitet, kunskap och regionens råvaror blir Luleå en speciell restaurangstad som passar alla, menar Petter Nyberg.

CG fokuserar på kött men har även goda fiskar, fräscha skaldjur och vegetariskt på menyn. Ingredienser tillreds från grunden och allt fler kök vill göra så mycket som möjligt själva. De lokala råvarorna är svårslagna, hämtade från ett naturligt skafferi där allting får växa långsamt. Det ger intensiva och riktiga smaker.

– Det är som med oss människor här uppe: det får ta sin tid, men det blir också bättre. Sedan har många av oss vuxit upp nära jakt, fiske, grönsaksland, bärbuskar på gården eller bär- och svampplockning i skogen. Det ger förståelse och kärlek för smaker och råvaror, menar Petter Nyberg på restaurang CG.

Eftersom de flesta restauranger ligger inom promenadavstånd från varandra är det vanligt att besöka flera ställen under samma kväll. Fördrinkar blir till smårätter, hel- och halvrätter, efterrätter och barhäng. Det finns så mycket att uppleva, se och smaka.

 

Klassiska Cooks krog är en väletablerad restaurang som fortsätter erbjuda lugn och mysig atmosfär och en meny dominerad av kötträtter. Lokala råvaror som löjrom och röding ackompanjeras av risotto och musslor för den som inte vill ha en köttbit. Vinkällaren är omtalad och imponerar på de flesta, precis som personalens kunnighet.

Internationellt kända kocken Marcus Samuelsson driver Kitchen &Table, med utsikt över stan. Menyn innehåller bland annat mandelpotatis, charkuterier och renkött, lokalen andas internationell stadspuls och norrländsk kreativitet.

I anrika Bryggeriet finns numera Villgot Lokal & Mat med sin fusion mellan skogens utbud och internationella trender. Klassiska Cooks mitt i stan har en vinkällare som imponerar på de flesta och framtagen för att passa till utbudet av kötträtter, risotto, löjrom eller musslor.

Bistro Norrland i norra hamnen bjuder på rika smakupplevelser och variation. Klassisk bistromat och kreativa nytänkande kombinationer med grund i lokala traditioner.

Hemmagastronomi har ett brett utbud av säsongsbetonade rätter och kontinentala delikatesser, både skaldjursplatå och klassisk råbiff finns på menyn.

Någonting händer. Matkulturens glädje och kreativitet sprider sig – rika råvaror och traditioner växer till moderna och lekfulla former. Det är Food The Luleå Way. En egen White Guide-galax väl värd ett besök för vilken matälskare som helst.

Välkommen!