Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Ta en fika!

EU - European Region Development Fund

Ta en fika!

En värmande kopp te. En nybakt bulle. En stark, uppiggande Espresso. En kladdkaka med grädde. En rykande het kåsa varm choklad. Det finns många varianter av en svensk fika och vad passar bättre när temperaturen sjunker närmare nollsträcket än en mysig fikastund.

Ordet fika är typiskt svenskt. Inte sällan får man förklara för internationella vänner vad just begreppet fika betyder. För oss svenskar däremot, är det en dagligt förekommande händelse, och nästan ett måste för många. 

Luleå stad kryllar av mysiga fikaställen. Varför inte njuta av konditorifika på anrika Börje Ohlssons. Sedan 1958 har de serverat gott kaffe, fräscha matiga smörgåsar och sött bakat från eget bageri. Dessutom är de, tillsammans med Friends Fika & Foods de två Luleåfiken som är White Guide-listade.

Friends Fika & Food kan du och dina vänner träffas, oavsett om ni vill ta en fika, njuta av en mysig shoppinglunch, ha ett affärsmöte eller gå på afterwork. Godsakerna i fikadisken levereras dagligen från eget bageri och sortimentet varierar med säsong och bagarens inspiration. testa gärna tillsammans med ett glas bubbel.

En fika ute eller en fika ute...

Variera dig! Fyll termosen och packa ned dina hembakta bullar (eller varför inte svänga förbi ett av Luleås fik och ta take away) och dig ut i naturen. Vi vågar nästan lova att kaffet smakar godare efter en promenad upp för Bälingebergets stigar, eller efter en sparktur längs isvägen.  

Lokal matordlista

Matbegreppen i norra Sverige är många. Här hjälper vi dig med några av de vanligaste.

MUURIKKA: Portabel stekhäll, påminner om en wok, som fixar middagen i naturen över öppen eld.

PALT: Bollar av potatis, mjöl och salt samt, beroende på kocken, fyllda med saltat fläskkött. serveras med smör och lingonsylt. Äter man för många kan man drabbas av dåsighet, så kallad paltkoma.

SURSTRÖMMING: Jäst strömming som serveras med kokt potatis och lök inrullad i tunnbröd. Doften när burken öppnas är väldigt speciell men smaken intygas vara betydligt mer angenäm och mest salt.

KAFFEOST: Gnisslande ost som serveras i tärningar i det varma kaffet direkt i koppen istället för fikabröd. Gör sig också fin som dessert lätt stekt med varma hjortron.

GÁHKKU: Samiskt segt tunnbröd som med fördel kan stekas på en Muurikka. Har nära släktskap med klådda och glödkaka.

SUOVAS: Lättrökt renkött som oftast också är saltat för längre hållbarhet. Gör sig utmärkt för utomhusmatlagning.

TJÄLKNÖL: Fryst viltkött som tillagas som en stek i ugn på låg värme under lång tid för att sedan ligga i saltlag i kylen ett par timmar innan den serveras finskuren i tunna skivor.

KÅSA: Traditionellt dryckes- eller serveringskärl i trä för att dricka kaffe i skogen.

Bläddra bland Luleås fik och restauranger HÄR