Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Norrbottens Kammarorkester möter Mårten Landström

den 13 februari 2020, 19:00 - 21:00

EU - European Region Development Fund

Det sparas inte på något denna kväll! Mårten Landström är en enastående konsertpianist som spelar allt med lätthet, effektivitet, explosivitet och en fantastisk musikalitet. Den här gången bjuder han på den franske kompositören Maurice Ravels jazzdoftande pianokonsert.


Evenemanget ingår i Klassiska serien

Klassiska serien 2020 är en musikalisk resa som räcker hela året! Här ingår hela fyra konserter med Norrbottens Kammarorkester och två gästspel med både Norrlandsoperan och Uleåborgs symfoniorkester. Du får dessutom 40% rabatt på dina biljetter!

Paketpris Klassiska serien: 990 kr (ord. 1620 kr) Du sparar 630 kr! 

Läs mer om Klassiska serien och konserterna här.


Mårten Landström, som vi till vardags är vana att se som pianist och konsertmästare i ensemblen Norrbotten NEO, har en enorm genrebredd, det verkar nästan inte finnas några musikaliska svårigheter i hans väg. Mårten Landström spelar allt med lätthet, explosivitet och en fantastisk musikalitet. Senast han framträdde som solist med Norrbottens Kammarorkester var det i en konsert av Saint-Saëns. Nu fortsätter han på det franska spåret med Ravels jazzdoftande pianokonsert i G-dur.

Under en turné i USA hade Ravel hört mycket jazz och intresserade sig i synnerhet för George Gershwins musik. De båda träffades också. Gershwin frågade om han fick ta lektioner av Ravel, som svarade: ”Varför ska du bli en andra klassens Ravel när du redan är en första klassens Gershwin”.

Leder Norrbottens Kammarorkester gör den internationellt hyllade estländske dirigenten Paul Mägi som inleder konserten med Arnold Schönbergs svidande vackra Notturno, skriven långt innan han lämnade romantiken för sina utforskningar av tonalitetens gränser. Svensk-Amerikanska tonsättaren Molly Kien är sedan många år verksam i Sverige. Hennes musik är ofta skimrande vacker, men kan också vara glödande intensiv som i orkesterverket Pyramid. Brinnande livfull är också Mendelssohns fjärde symfoni, den italienska. Första satsens rytm är en tarantella, en italiensk dans som ska ha uppkommit när de som blivit bitna av den giftiga tarantella spindeln gav sig ut i en konvulsivisk dans. Andra satsens Andante con moto sägs ha sin grund i en pilgrimsprocession i Neapel medan den tredje är en stillsam menuett. Verkligt italiensk är finalens livliga saltarello, en pardans med anor från 1600-talet där den kvinnliga partnern svingas upp i luften.

 

Dirigent: Paul Mägi
Solist: Mårten Landström, piano

Program
Arnold SchönbergNotturno
Maurice RavelPianokonsert i G-dur
Molly KienPyramid
Felix MendelssohnSymfoni Nr 4 Op. 90 “Italienska”

 

Plats
  • Stora salen

Öppna karta

Kontaktinformation