Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Norrbottens Kammarorkester – Beethoven 250 år

den 10 september 2020, 19:00 - 21:00

EU - European Region Development Fund

När Beethoven fyller 250 år firar orkestern med att spela en av hans absoluta pärlor – Violinkonsert. Andrej Power, konsertmästare i Kungliga Filharmonin, har fått hedersuppdraget att framföra det här vackra och pampiga verket som sägs ha haft ett enormt inflytande på hela konsertgenrens utveckling.


Evenemanget ingår i Klassiska serien

Klassiska serien 2020 är en musikalisk resa som räcker hela året! Här ingår hela fyra konserter med Norrbottens Kammarorkester och två gästspel med både Norrlandsoperan och Uleåborgs symfoniorkester. Du får dessutom 40% rabatt på dina biljetter!

Paketpris Klassiska serien: 990 kr (ord. 1620 kr) Du sparar 630 kr! 

Läs mer om Klassiska serien och konserterna här.


Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum. Han är utan tvivel en av musikhistoriens i särklass viktigaste och mest framstående gestalter. Han är också sinnebilden av det stora geniet som med tilltagande dövhet och svårmod komponerade några av världens mest kända musikstycken. Beethoven växte upp i Bonn som under 1700-talet var en mindre stad där inte mycket hände. Han flyttade därför till Wien, där allting hände. När han kom dit 1792 var Joseph Haydn fortfarande populär, även om han i Beethovens ögon var slut, ute, passé.

Här får vi uppleva musik av dem båda. Beethovens violinkonsert är virtuos, storslagen och magiskt vacker. Solostämman är dessutom erkänt krävande. Den som här tar sig an utmaningen är Andrej Power, sedan 2014 förste konsertmästare i Kungliga Filharmonikerna. Han har också framträtt som solist med orkestrar i både Sverige och övriga Europa, däribland Moskvafilharmonikerna i traditionstyngda Tjajkovskijsalen, och i USA och Kina.

Dirigerar gör en av de mest efterfrågade unga dirigenterna just nu, amerikanska Ruth Reinhardt. Hon har debuterat med både Kungliga Filharmonikerna och Malmö Symfoniorkester, men framträder också med stora amerikanska orkestrar som Cleveland Orchestra och Seattle Symphony och nu är hon här hos oss!

 

Dirigent: Ruth Reinhardt
Solist: Andrej Power, violin

Program
Joseph HaydnSymfoni Nr 80, d-moll
Igor StravinskyConcerto i Ess-dur ”Dumbarton Oaks”
Ludwig van BeethovenViolinkonsert i D-dur Op. 61

 

Längd: ca 1 h 45 min, inkl. paus

Plats
  • Stora salen

Öppna karta

Kontaktinformation