Lär dig några lokala ”matord”

MUURIKKA: Portabel stekhäll, påminner om en wok, som fixar middagen i naturen över öppen eld.

PALT: Bollar av potatis, mjöl och salt samt, beroende på kocken, fyllda med saltat fläskkött. Serveras med smör och lingonsylt. Äter man för många kan man drabbas av dåsighet, så kallad paltkoma.

SURSTRÖMMING: Jäst strömming som serveras med kokt potatis och lök inrullad i tunnbröd. Doften när burken öppnas är väldigt speciell men smaken intygas vara betydligt mer angenäm och mest salt.

KAFFEOST: Gnisslande ost som serveras i tärningar i det varma kaffet direkt i koppen istället för fikabröd. Gör sig också fin som dessert lätt stekt med varma hjortron.

GÁHKKU: Samiskt segt tunnbröd som med fördel kan stekas på en Muurikka. Har nära släktskap med klådda och glödkaka.

SUOVAS: Lättrökt renkött som oftast också är saltat för längre hållbarhet. Gör sig utmärkt för utomhusmatlagning.

TJÄLKNÖL: Fryst viltkött som tillagas som en stek i ugn på låg värme under lång tid för att sedan ligga i saltlag i kylen ett par timmar innan den serveras finskuren i tunna skivor.

KÅSA: Traditionellt dryckes- eller serveringskärl i trä. Används oftast för att dricka kaffe i skogen.

Glögg i kåsa avnjuts bäst tillsammans med lussekatter.