En värmande kopp te. En nybakt bulle. En stark, uppiggande Espresso. En kladdkaka med grädde. En rykande het kåsa varm choklad. Det finns många varianter av en svensk fika och vad passar bättre efter dag i naturen, eller i shoppingstråken, än att lägga upp fötterna och mysa med något gott att dricka eller äta.

Ordet fika är typiskt svenskt. Inte sällan får man förklara för internationella vänner vad just begreppet fika betyder. För oss svenskar däremot, är det en dagligt förekommande händelse, och nästan ett måste för många. Luleå stad kryllar av mysiga fikaställen. Varför inte njuta av konditorifika på anrika Börje Ohlssons. Sedan 1958 har de serverat gott kaffe, fräscha matiga smörgåsar och sött bakat från eget bageri. Dessutom är de, tillsammans med Friends Fika & Foods och Café La Vache, White Guide-listade. Friends Fika & Food kan du och dina vänner träffas, oavsett om ni vill ta en fika, njuta av en mysig shoppinglunch, ha ett affärsmöte eller gå på afterwork. Godsakerna i fikadisken levereras dagligen från eget bageri och sortimentet varierar med säsong och bagarens inspiration. Hos Café La Vaches mysiga lilla hörn i centrala Luleå hittar du varma och kalla drycker av högsta kvalitet. Njut av dem tillsammans med bakverk, bowls, sallader och smörgåsar.  

Hos Café La Vache kan du käka en riktigt ordentlig semla!

En fika ute eller en fika ute...

Variera dig! Fyll termosen och packa ned dina hembakta bullar (eller varför inte svänga förbi ett av Luleås fik och köpa fika att ta med) och ge dig ut i naturen. Vi vågar nästan lova att kaffet smakar godare efter en promenad upp för Bälingebergets stigar, eller efter en sparktur längs isvägen. Är det vinter och du har tur kanske Lions flagga vajar och du kan unna dig en våffla på Gråsjälören efter en dag på isen!