2021

Iigo lea / Eller hur

  • Norrbottens museum

Monica Blind Påve och Karin Roy Andersson arbetar båda med konsthantverk och med smycken men på var sin sida av Sverige. Monica i Övre Soppero och Karin i Göteborg. För tre år sedan lärde Monica och Karin känna varandra under ett Artist in Residence-projekt initierat och lett av Anna Burman Sjöberg. Sedan dess har de besökt varandras ateljéer/verkstäder och delat med sig av erfarenheter, inspirationskällor och material. Resultatet visas på Norrbottens museum 2 juni–26 september.

Monica Blind Påve arbetar med silver och med duodji. Hantverket har hon lärt sig av sin äldre syster Solveig och sin mamma Anna-Maria. Monica har även gått olika utbildningar med inriktning på konsthantverk. Bland annat på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Monica hämtar inspiration från sin egen kultur men utvecklar de traditionella formerna och teknikerna på sitt eget sätt. Mönstret på hennes pappas kniv kan till exempel bli till örhängen i silver, eller förstoras upp och bli till en stor fasadutsmyckning i stål.

Karin Roy Andersson är smyckekonstnär med masterexamen från HDK-Valand i Göteborg. Karins arbeten präglas av repetitioner. Former uppbyggda av mindre element där förhållandet mellan detaljerna; rytmen och mönstren, är viktigt. Karin arbetar ofta med spillmaterial och har under en lång tid arbetat med plast – schampoflaskor, glasslådor och snusdosor till exempel. I projektet med Monica upptäckte Karin nya material och i utställningen på Norrbottens museum visar hon bland annat smycken gjorda av spillbitar av renskinn.

Kontakt

Adress: Storgatan 2, 97238 Luleå
Telefon: 0920-243502
E-post: norrbottens.museum@norrbotten.se
Webb: norrbottensmuseum.se

Nbm Monica Karin Roy Visit

Plats

Norrbottens museum