Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Arkeologi i Norrbotten

den 27 november 2019, 10:00 till den 31 december 2020, 20:00

EU - European Region Development Fund
Under de senaste decennierna har arkeologiska upptäckter drastiskt förändrat bilden av länets förhistoria och historia. I "Arkeologi i Norrbotten" bjuder vi på den allra senaste forskningen, visar föremål från utgrävningar i länet och ur museets samlingar. Här finns också en station för barn med bingo och vykort att färglägga. Och naturligtvis mycket, mycket mer!

År efter år har Norrbottens museum flyttat fram gränserna för vad vi känner till om länets förhistoria och historia. Bland annat upptäckten av den 10 600 år gamla boplatsen vid Aareavaara, och att inlandsisen smälte undan betydligt tidigare än vad man tidigare trott.

Förutom kunskapen om Aareavaara, är upptäckten om att man framställt järn i Norrbotten – och till och med stål – för över 2 000 år sedan en viktig pusselbit i att kartlägga länets historia och förhistoria.

Vi berättar också om boplatser under stenåldern, gravfält och gravrösen. Bland annat det 3 000 år gamla röset i Hemmingsmark som innehöll brända ben från en kvinna och ett barn.

I montrarna kan du se föremål som mynt, beslag, knivar, ackja, skidfynd, lämning av en blästugn med mera.

I korta filmer berättar museets arkeologer om sitt arbete. I lite längre filmer om arkeologi, som den om arkeologihunden Fabel.

Detta och mycket mer får du ta del av i utställningen Arkeologi i Norrbotten, som är baserad på Norrbottens museums årsbok 2018–2019.
Plats
  • Storgatan 2
  • 97238 Luleå
  • Sverige

Öppna karta

Kontaktinformation