Kalender

Kvällsvisning

Kom på en givande guidad konstvisning under kvällstid, kl. 18.00! Du får veta mer om konsten i de aktuella utställningarna. Kvällsvisningar tar ca 30 min.

KRISTER HÄGGLUND – HJORTRONLANDET

Krister Hägglund (f. 1958) är boende och verksam i Skellefteå.
I sin utställning Hjortronlandet har utgångspunkten varit att arbeta i författaren Sara Lidmans fotspår.
2023 är det 100 år sedan hon föddes. Hägglund fick i uppdrag av Skellefteå kommun att göra ett fotografiskt gestaltningsprojekt för Sara Kulturhus som öppnade nyligen med just tematiken runt Sara Lidman och hennes så ofta skildrade miljö kring uppväxtorten Missenträsk som utgångspunkt.
Det projektet blev också en utställning och likt många andra projekt för denna doldis bland svenska stjärnfotografer en bok.

Under 2022 har han också belönats med Arbetets museums dokumentärfotopris och här kommer ett utdrag ur motiveringen: för sitt osvikliga öga för såväl komposition som för tillvarons lågmälda absurditeter. I sina bilder lyfter Krister fram både det skeva, sköra och det överraskande poetiska hos både platser och människor, och låter oss betrakta dem med ny blick och stor ömhet.

Krister är en av Sveriges få kvarvarande museifotografer, anställd vid Skellefteå museum. En uthållig och hårt arbetande fotograf, väl värd att lyfta fram i rampljuset, med hopp om att han ska fortsätta att utveckla sina egna projekt.

TOWE LANDENIUS

Towe Landenius (f. 1966) har innehaft Luleå kommuns ateljéstipendium under 2021/2022 vilket innebär fri ateljé på Kronanområdet samt tillgång till KKV Luleås olika verkstäder och ateljéer.

Naturvetenskap och teknik har alltid intresserat konstnären som är uppväxt i Tyskland och Västra Götaland. Via studier till civilingenjör och verksam som det i flera år tog intresset för färg och form över och en ny studieperiod tog vid på Sunderby Folkhögskola.

Idag är Towe Landenius sedan många år boende och nu verksam som konstnär i Luleå. Konstnärligt uttrycker hon sig i olika material och tekniker, men i denna utställning som redovisar tiden i stipendieateljén är fokus på måleri, men även keramiska skulpturer kommer visas.

Intresset för sakligheten inom det vetenskapliga förhållningssätt hon skolats in i och varit verksam inom så länge finns fortfarande kvar påtagligt och styr motivval och arbetsmetod, men även funderingar över vår strävan efter en trygg och bekväm tillvaro. Kontraster och konstruktioner, mönster och upprepningar är sådant som intresserat Landenius i måleriet, gällande keramiken är det fascinationen i formandet av lera som hon ägnar sig åt och det är framförallt genom drejning som det skapandet startar.

Utställningen är konstnärens första större solopresentation.

LULEÅ KOMMUNS KONSTINKÖP 2022

Vi visar de konstinköp som Luleå kommun gjort under 2022. Konstverken kommer efter utställningen placeras ut i de lokaler där Luleå kommun bedriver verksamhet. Som medborgare och medarbetare i Luleå kommun kan man gärna lämna förslag på framtida placeringar av konstverken som är skapade i olika tekniker och material med skiftande uttryck. Välkommen!

Pågår

Torsdag 16 feb - torsdag 16 feb


Öppettider

kvällsvisningpuff.jpg
Kvällsvisning

Plats

Konsthallen i Luleå
Skeppsbrogatan 17
97233 Luleå

Vägbeskrivning

Hitta hit