Luleå's north harbour

Luleå 400 år!

Luleå firar 400 år i år!

Fira med oss!

Luleå stads resa började för 400 år sedan, närmare bestämt året 1621 då Luleå fick stadsprivilegium av Gustav II Adolf. Stadens centrum låg då i vad vi nu kallar Gammelstad. Under hela 2021 firas 400 års-jubileum genom olika aktiviteter i kommunen. Firandet delas upp i tre delar.

FÖRFESTEN | januari – maj
KALASET | juni – augusti
EFTERFESTEN | september – december

Jubileumsåret avslutas med nyårsrakterna 31 december 2021.

Här hittar du alla samlade aktiviteter.

Dinner in Luleå

Luleås restauranger vill fira 400 år med dig!

Stadens restauranger vill fira med dig genom att erbjuda något riktigt gott, med en jubileums-touch! Genom lokala råvaror, innovation och födelsedagskänsla erbjuder nu caféer och restauranger i Luleå en 400-års meny eller bakelse. Menyerna (ej bakelser) kostar exakt 400 kronor under hela 2021! 

Fira 400 år med god mat!
32 Melderstein Detail

Malmens resa ut i världen startade här

Kristallkronor och tidstypiska möbler anger tonen och historiens vingslag sitter i väggarna. Järnmalmens väg ut i världen tog sin början här. Det var kring Meldersteins herrgård som ett nytt samhälle växte fram, runt järnbruket på 1700-talet. Det var här den första järnmalmen förädlades. Och allt började med en liten sten.

Meldersteins herrgård
1996006400023

En resa genom Luleås historia

Vi tar på oss sjumilastövlarna och tar stora kliv genom Luleås historia – från staden Luleå med 250 invånare till Luleå kommun med drygt 78 000 invånare.

Luleås resa
20210218 0H7A3538

Testa en historiska rundvandring!

Ta med dig familjen eller kompisarna på en historisk rundvandring och tipspromenad i centrala Luleå, Gammelstads kyrkstad och Råneå. Med hjälp av din mobil tar du dig runt och lär dig mer om platserna. Varje rundvandring tar ungefär en timme att gå och alla stopp är utomhus. Vid varje stopp får du en liten bildberättelse i din mobil och en klurig fråga som du ska besvara innan du går vidare. Alla som deltar har chans att vara med i en utlottning av fina Luleåprylar.

Vandra i historien