Så här går det till

Ta med dig familjen eller kompisarna på en historisk rundvandring och tipspromenad i centrala Luleå, Gammelstads kyrkstad och Råneå. Med hjälp av din mobil tar du dig runt och lär dig mer om platserna.

Starten för respektive vandring är utanför Kulturens hus, Visitor Center i Gammelstad och Medborgarhuset i Råneå. Längs efter vägen får du uppleva några av Luleå kommuns sevärdheter, landmärken och historiska platser. Du tar dig runt med hjälp av en karta i mobilen. Vid varje startplats finns en skylt med instruktioner. Samma instruktioner finns även längre ner på denna sida. Varje rundvandring tar ungefär en timme att gå och alla stopp är utomhus. Vid varje stopp får du en liten bildberättelse i din mobil och en klurig fråga som du ska besvara innan du går vidare. Alla som deltar har chans att vara med i en utlottning av fina Luleåprylar! De tre vandringarna är tillgängliga under hela jubileumsåret och finns på både svenska och engelska.

Vandringarna

Vid startpunkten, och tillika första frågan, för varje runda finns en QR-kod som du skannar för att komma till kartan och frågorna.

Startpunkt i Luleå centrum: Kulturens hus

Startpunkt i Gammelstads kyrkstad: Visitor Center
Startpunkt i Råneå: Medborgarhuset

Eller så kan du använda dig av länkarna nedan:

Klicka HÄR för att komma till vandringen i Luleå centrum
Klicka HÄR för att komma till vandringen i Råneå
Klicka HÄR för att komma till vandringen i Gammelstads kyrkstad

Så här gör du

1. Slå på platstjänster (GPS) i din telefon. Du behöver även slå igång platstjänster för din webbläsare i telefonen. Du hittar dessa vanligen under inställningar.

2. Länk eller QR-kod. För att starta vandringen skannar du antingen QR-koden som finns vid starten av varje runda eller skriver in nedanstående länk i din webbläsare.

3. Nu är du redo! Följ instruktionerna på din mobiltelefon. Lycka till!

Bra att tänka på inför vandringen!

  • Vid första stoppet på respektive vandring finns en skylt med ovanstående länk och QR-kod till vandringen.
  • Platstjänsterna behöver vara igång hela vandringen för att karttjänsten ska se var du befinner dig. När du närmar dig en plats kan du hålla fingret nedtryckt på krysset för att öka radien på cirkeln. På så sätt får du fram informationen snabbare.
  • Vid varje stopp måste du besvara en fråga innan du kan gå vidare till nästa stopp.
  • Observera att du inte bör uppdatera webbsidan under tiden du går vandringen, då kan dina svar gå förlorade.
  • Observera att det är olika länkar/QR-koder till vandringarna i Luleå centrum, Råneå och Gammelstad. De engelska versionerna har också separata länkar och QR-koder.
  • Vintertid kan det vara bra att ha med sig en powerbank eller förvara mobilen i fickan under tiden du promenerar mellan platserna. Detta för att undvika att batteriet tar slut.
  • Observera att vägen mellan stoppen i vandringen visas fågelvägen. Du bör självklart följa trafikregler och promenera längs gångvägar, övergångsställen osv. För att se gator och vägar, kan du zooma ut på kartan.
Vandringarna är framtagna i samarbete mellan Luleå kommun, Luleå Business Region och föreningen Raan. Har du några frågor eller synpunkter på de historiska vandringarna? Mejla till kommunikation@lulea.se.Text: Luleå kommunBild: Luleå Business Region