Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Vad är Swedish Lapland?

Om du har hamnat på den här sidan är det mest troligt för att du har en del frågor om benämningen ”Swedish Lapland” och varför Luleå räknas till detta – Luleå ligger ju inte i Lappland, tänker du! Nej, det stämmer. Luleå ligger inte i Lappland. Men det är inte heller vad vi på Visit Luleå menar när vi pratar om Swedish Lapland.

Vad är då Swedish Lapland?

Det är helt enkelt ett varumärke som vi inom Luleås besöksnäring och andra destinationer använder för att attrahera framför allt internationella besökare till norra Sverige. Från Skellefteå till Kiruna och allt där emellan pratar kommunerna om det gemensamma varumärket Swedish Lapland.

Varför gör vi så här?

Det finns många fördelar. Men i grund och botten handlar det om att vara konkurrenskraftiga när vi ska sälja in norra Sverige som destination. Vi konkurrerar med hela världen om den globala resenären och det är en otroligt tuff tävling där vi behöver all hjälp vi kan få.

En utländsk besökare vet inte var kommun- och länsgränser går och de är heller inte intresserade av det. Därför är det viktigt att vi kan jobba med exempelvis Boden, Skellefteå och Kiruna för att ta några exempel – vi marknadsför oss som samma region och det stärker vårt varumärke. Jag menar, det skadar inte oss att kunna skryta med Tree Hotel i Harads exempelvis.

Vi arbetar tillsammans med destinationsorganisationen Swedish Lapland Visitors Board som är regionens officiella företrädare för besöksnäringen inom regionen.

Sammanfattning i punktlista

  • Luleå tillhör fortfarande Norrbotten och har inte flyttat till Lappland.
  • Swedish Lapland är ett platsvarumärke för en region som innehåller samtliga Norrbottens kommuner samt Skellefteå och Sorsele. Det är alltså inte samma sak som landskapet Lappland.
  • Anledningen till att Swedish Lapland existerar är för att locka fler internationella besökare till norra Sverige under gemensam flagg.
  • Swedish Lapland Visitors Board är en organisation som företräder destinationerna (kommunerna) i regionen Swedish Lapland och samverkar för att stärka oss.
EU - European Region Development Fund