Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

20 år som världsarv

EU - European Region Development Fund

Att Luleå stad inte alltid legat på den plats den ligger idag är det inte många som vet. Gammelstad, som ligger utanför Luleå på väg mot Boden, var fram till 1600-talet stadens centrum, innan den flyttades närmare havet och hamnen där den ligger idag. När staden flyttades fick den namnet Luleå Nya Stad, den gamla staden blev då Luleå Gamla Stad. Så småningom blev namnen endast Luleå och Gammelstad.

Gammelstad har en unik kulturmiljö. Här finns Norra Sveriges största senmedeltida stenkyrka från 1492 och Sveriges största och mest välbevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor.

Kyrkstugorna byggdes av socknens bönder i en tid då det var plikt att gå i kyrkan och de stora avstånden i norra Sverige omöjliggjorde besök över dagen. Men Gammelstad besöktes inte enbart av dessa skäl, den sociala samvaron var också viktig. Under kyrkhelgerna fylldes gränderna med lediga, helgklädda människor, kyrkklockorna dånade och vänskapsband knöts, upprätthölls eller bröts. Den säregna kulturmiljön är välbevarad och härbärgerar atmosfären från gångna tider. Den som strosar genom kyrkstaden kan med lite fantasi nästan se och höra hur bönderna anländer till kyrkstaden för att ställa i ordning sina stugor. Gammelstads kyrkstad är sedan 1996 upptagen på UNESCOs världsarvslista och omfattas därmed av Konventionen om skydd för världens kultur- och naturarv. I år är det 20 år sedan utnämningen och det kommer firas! Under hela året erbjuds program för familjer och enskilda besökare, kännare och upptäckare samt gammal och ung.

Friluftsmuseet Hägnan, ett stenkast från kyrkstaden, är också värt ett besök när du befinner dig i Gammelstad. Hägnan visar hur livet tedde sig i en by i regionens kustland vid 1700- till 1900-talet. Museet har byggnader från hela Swedish Lapland och erbjuder ett rikt, varierat utbud av aktiviteter och upplevelser för alla åldrar. Med en fika i magen på Kafé Fägnan kan en promenad på friluftsmuseet göra gott. Eller ta med din egen picknickkorg och slå dig ner i gräset. Det finns mycket att se och missa för all del inte butiken som ger besökarna en resa tillbaka i tiden. Grisarna, getterna, kaninerna och hönorna brukar också vara populära kompisar för de minsta besökarna.

Traditionellt julbord

I början av december hålls den årliga julmarknaden på Hägnan med bord dignande av hantverk och godsaker. Ända fram till jul är det populärt att samla släkt och vänner för att tillsammans äta julbord. Julens delikatesser som skinka, sill, lax, köttbullar, Janssons frestelse och julegotter dukas upp. Vill du uppleva ett traditionellt julbord i historisk miljö är Kafé Fägnan och Kaptensgården två bra alternativ.

Guidade visningar och lyktvandringar

Under vintern är kyrkstaden en stilla plats att vandra omkring på och det är lätt att fara iväg till en svunnen tid. Om du vill uppleva något extra tillsammans med andra är en guidad lyktvandring värt att boka. När mörkret faller och du bara har en stallykta i handen upplevs hela kyrkstaden som den var förr i tiden, och under turen bjuds du även på en och annan skröna.

Besök Visitor Centre

Eldfesten

När vintermörkret lagt sig och kylan biter i kinderna hyllas elden med en magiskt fornnordiskt fest, Eldfesten på friluftsmuseet Hägnan. Upplev skådespel från asatiden och eldslukare som tuktar elden, sagovandringar för barn, musikuppträdanden och lyktvandringar.

Visitor Centre

Mitt i kyrkstaden i det gamla Betelkapellet från 1800­-talet hittar du Visitor Centre. På Visitor Centre kan du få information om Luleå och Swedish Lapland i allmänhet och Gammelstad i synnerhet. Här finns ett bildspel, världsarvsutställning och en liten souvenirbutik.

Besök Visitor Centre