Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

8 anledningar att Luleåbor knappt kan vänta på vintern

EU - European Region Development Fund

Det finns två sätt att se på vintern i Luleå. Antingen kan man gräva ned sig, bli deprimerad av snömassorna och kylan eller de mörka kvällarna (inte en bra idé). Eller så gör du som så många Luleåbor gör – du välkomnar denna underbara årstid med öppna armar och gör det bästa av den. Här är några av anledningarna att älska vintern, om ni mot förmodan skulle ha glömt bort det.

Isbanan

Ett av Luleås mest ikoniska landmärken. Isvägen är en relativt ny företeelse i Luleå, men den har blivit ett med staden.

Skoterturerna

Skoterturer får nästan anses vara den största folksporten i norra Sverige – Luleå är inget undantag.

Vintersporterna

Det är inte konstigt att Luleå har fostrat flera framstående vinteridrottare. Vi har optimala förutsättningar att utöva vinteridrott flera månader om året och det är en del av vår livsstil. Under en vinter står så gott som alla i Luleå på någon form av skidor eller det lite mer kulinariska transportmedlet spark.

Bygga snögubbar

Finns det mysigare familjeaktivitet en söndagsmorgon? I think not!

Snö

Vi kan klaga på snön på fler sätt än du kan tänka dig, men till syvende och sist skulle vi inte byta bort den. Ta ett steg tillbaka och tänk efter – du vill ha snö! Utan den hade vintern varit bäcksvart och våren grå och tråkig.

Äta ute

Man kan gå ut och äta – och så kan man äta ute på riktigt. Att tillaga mat på muurikkan och dricka kokkaffe eller varm choklad ur en kåsa – det är livskvalité.

Vi kan stanna inne med gott samvete

​Äntligen dags att göra saker inomhus. Vi åker till Leos lekland, Teknikens hus eller för den delen in i den kalla ishallen (som nu är rena rama värmestugan) för att se ishockey. Eller bara landar i soffan framför en film. Det sistnämnda är svårare att motivera en solig sommardag.

Pimpelfiska precis utanför staden

Luleåbor. Förstå vilka möjligheter det frusna havet ger. Det är få förunnat att kunna kliva ut på havet och pimpelfiska.