Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Upplev Luleå från cykeln!

Tips på cykelturer

EU - European Region Development Fund

Cykla i Luleå

Här hittar du allt från enklare cykelturer mot intressanta utflyktsmål till heldagsturer som kräver mer tid och cykelvana. Vi är dock säkra på, vem du än är, att du hittar en lämplig tur i denna guide.

I Luleå cyklar vi överallt och året om. Under sommaren tar vi våra cyklar vart vi än ska, vilken tid på dygnet det än är. Midnattsljuset gör det möjligt för oss att njuta av en av Sveriges främsta cykelstäder dygnet runt. När vi kommer ut från staden, förvandlas cykelstråk till stigar och vi tar gärna en tur med en mountainbike genom vår vackra natur. Om det rör sig om träning eller nöje spelar oss mindre roll, båda två går att finna i denna stad. Till och med när terrängen blir oländig eller vinterns halka och snömassor försvårar framkomligheten sätter vi oss på sadel för i Luleå är det många som cyklar fatbikes. Kärleken till denna märkliga cykel beror mycket på den frihet som den ger oss – varken havsis eller myrlandskap kan stoppa dig på en fatbike.

Cykelvett och etikett

När du cyklar gäller nästan alltid samma regler som när du kör bil. Som cyklist ska du cykla på cykelbanan, finns ingen cykelbana ska du cykla på vägrenen. Vid övergångs- ställe, hoppa av och led cykeln. Om du cyklar över ett övergångsställe så har du väjningsplikt gentemot både gående och fordon på vägen. Se dig noga för om du korsar en trafikerad väg, generellt har du som cyklist väjningsplikt. Turerna i denna guide cyklar du på egen risk.

Turbåtar

Skärgården trafikeras under sommaren och hösten av turbåtar till de största och populäraste öarna i Luleå skärgård: Sandön, Hindersön, Junkön, Kluntarna och Brändöskär. Du når Luleå kommuns skärgårdsstugor, Jopikgården på Hindersön och Klubbviken på Sandön med turbåt. De avgår från Södra hamn. Turlista och mer information hittar du på: www.lulea.se.

Lagar
 • Cykelhjälm obligatorisk för alla under 15 år. Rekommendationen är att alltid bära hjälm när du cyklar, oavsett ålder.
 • Ringklocka ska finnas.
 • Fram- och bakljus och reflexer ska finnas på cykeln. Vitt ljus fram, rött ljus bak (gäller när det är mörkt).
 • Det är förbjudet att cykla på trottoarer.

Tips

Man vet aldrig när olyckan är framme så därför kan det vara bra att ha med sig lite utrustning för säkerhetsskull, speciellt på de längre turerna. Ta för vana att alltid föra en kontroll av cykeln så att allting funkar som det ska. 

Bra att ha med sig:

 • Extra cykelslang och däckavtagare
 • Pump eller kolsyrepatron
 • Lagnings-kit
 • Multiverktyg med insexnyckel.

Innan du cyklar iväg:

 • Kontrollera bromsar
 • Lufttrycket i däcken
 • Sadelhöjd
 • Att styret sitter fast

CYKELKARTA med Luleå tätorts alla cykelvägar finns att hämta på Luleå turistcenter. Version i pdf-format: www.lulea.se

EN CYKELPUMP finns vid busstationen i korsningen mellan Storgatan och Hermelinsgatan.

Vintercykla i Luleå

Isbanan

Varje år plogar Luleå kommun upp en isbana som går runt centrumhalvön, från hamn till hamn med avstickare till Mjölkudden och Bergnäset. Den totala sträckningen är drygt 10 km och bjuder på cykling utan svårigheter. Det är lätt att ta sig ut på isbanan då den ligger i centrala Luleå och du kan starta och avsluta på fyra olika ställen runt stadshalvön: Södra hamn, Oskarsvarv, Hälsans hus och Norra hamn. Längs banan finns flera grillplatser där du kan äta din matsäck. Om du tittar söderut från Södra hamn så ser du ön Gråsjälören några hundra meter ut. Där finns toaletter och grillplatser. Är du här under helgen finns fikaförsäljning på ön. När flaggan är hissad är det öppet. Lions club säljer smörgåsar, varmkorv, våfflor och kaffe, det är ett populärt utflyktsmål bland Luleborna. Isbanan fortsätter under Bergnäsbron och runt Gültzauudden till Norra hamn.

Isvägarna i Luleå skärgård

För dig som vill cykla en längre sträcka på isen så finns möjlighet att cykla på någon av de isvägar i Luleå skärgård som, beroende på isens bärighet, hålls öppna för biltrafik varje vinter. Isvägar finns till Hindersön, Storbrändön, Sandön och Junkön. På Hindersön finns Jopikgården som erbjuder rum för övernattning samt restaurang. På Junkön finns stugor att hyra året runt. Kontakta Luleå turistcenter eller någon av de lokala guideföretagen för mer information om isvägarna. Guideföretagen kan också, vid gynnsamma förhållanden, erbjuda dig vinteräventyr bortom isvägarna.

Information om isvägarna och stugorna på Junkön: www.lulea.se.
Jopikgården: www.jopik.se.

 

Turer

1. Broarna runt | 15 kilometer

Det här är en populär runda som korsar älven två gånger, går genom Karlsvik där det finns massor att se och avslutas med att cykla utmed Norra fjärden tillbaka till stan. Du kommer att cykla på både bil- och cykelväg och efter vägen finns mysiga sommarcaféer att fika på när benen blir trötta.

Börja med att cykla över Bergnäsbron, där kan du följa cykel- och skogsvägar fram till Gäddvik och EFS Sundet 1, cirka 5 kilometer från centrala Luleå. Där kan det vara lämpligt att göra ett första stopp, kanske ta en fika på sommarcaféet vackert beläget vid Luleälven med utsikt mot Niporna på andra sidan. Caféet serverar glass, hembakt fikabröd, frasiga våfflor, varma mackor samt kalla och varma drycker. Från EFS Sundet måste du cykla längs bilvägen en kort bit och innan du kommer till nästa bro, Gamla Gäddviksbron. Har du med dig egen matsäck kan du stanna och fika vid det lilla Laxfiskemuseet 2 som också ligger fint till vid älven. När du väl når bron finns cykelväg för att komma över, stanna gärna till och beundra utsikten. Tittar du neråt älven ser du Gäddvik och Sundet till höger, lite till vänster kan du skymta Gäddviks- strömmen och sandstranden på Niporna. Uppåt älven och på andra sidan nya bron ligger Norra Gäddvik. Cykla över bron och följ bilvägen en bit tills du kommer till en skylt ”First camp/Karlsvik”, cykla in där. I den gamla bruksbyn Karlsvik finns en hel del historia. Luleås första järnverk 3 låg här i början av 1900-talet. Idag finns inte mycket kvar, men spåren av järnverk, masugn och kajer kan följas via den kulturstig som börjar bredvid First Camp. Disponentvillor, arbetarlängor och den gamla skolan utgör idag ett vackert bostadsområde. Badmöjligheterna är många: antingen i Arcusbadets äventyrsbad 4 eller på sandstrand – Niporna med dess imponerande sandbranter eller på stranden i anslutning till First Camp. Du kan också hitta din egen strand på norra sidan av udden. Fika och mat finns både på Arcusbadet och Kolarens café 5 – ett charmigt sommarcafé i en gammal norrbottensgård med utsikt över älven.

I Karlsvik har Malmbanans vänner sitt järnvägsmuseum 6. Arcushallen 7 hyser mässor, idrott och event. Här finns också enklare mountainbike-banor 8 (läs mer under mountainbikebanor).

Mätt och nybadad fortsätter du genom Karlsvik vidare mot Storhedens handelsområde, viker höger runt Notviken och följer cykelvägen via Mjölkudden. Även här finns mysiga små stränder där du kan ta en paus. Sista sträckan går via vägbanken över Norra fjärden, sedan är du tillbaka i centrala Luleå.

Fakta

Gäddviksbron stod klar 1941. Innan dess var färjelinjen Bergnäset–Luleå den enda förbindelsen över älven när det inte var is. Bergnäsbron invigdes 1954. Bron var då, med sin längd på 896,5 meter, Sveriges längsta bro. Den har en segelfri höjd på 7,3 meter när den är stängd. Körbanan är endast sju meter bred, men separata gång- och cykelbanor, tre meter breda, finns på båda sidor. 1978 byggdes Nya Gäddviksbron som är en del av E4.

Mer om Karlsvik: www.karlsvik.se Järnvägsmuséet: www.nbjvm.se

2. Världsarvet Gammelstads kyrkstad | 25 kilometer

Kombinera motion och historia. Ta en cykeltur till Gammelstads kyrkstad och få en inblick i Luleås historia.

Gammelstad har Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor och drygt 550 kammare. Kyrkstadens unika storlek och den ännu levande traditionen att åka till sin kyrkstuga under kyrkhelger gjorde att kyrkstaden upptogs på UNESCOs världsarvslista 1996.

Cykla ut från stan norrut över vägbanken, följ cykelstigen längs älven tills du kommer fram till Storheden. Väl på Storheden, sväng upp på cykelbron över Storhedsvägen och fortsätt längs cykelbanan till nästa avtagsväg till höger. Cykla genom Tuvåkra industriområde fram till bron över järnvägen. Ta höger, cykla över bron så kommer du snart till kyrkstaden. På kyrktorget finns Visitor Centre, där kan du få all tänkbar information om världsarvet. I samma hus som Visitor Centre finns också Ullas café för den fikasugne. Där hamnen en gång fanns ligger friluftsmuseet Hägnan 1. Där kan du få en inblick i hur man levde i byarna i Norrbottens kustland under 1800-talet. Muséet har byggnader från 1700- till 1900-tal.

Under hela året har museet ett rikt och varierat utbud med aktiviteter för alla åldrar. I Alviksgården finns Kafé Fägnan som erbjuder lunchrätter och hembakt. Shop in Lapland 2 är också väl värt ett besök, där finns konsthantverk och design i naturmaterial. Cykelturen fortsätter sedan mot Rutvik, från Kyrktorget är det skyltat ”E4 Haparanda”. Nu följer du en bilväg i ungefär 4 kilometer. Strax innan viadukten över E4 svänger du vänster mot Rutvik för att lämna bilvägen och fortsätta på cykelbanan. Gör en ”u-sväng” över till cykelbanan som sedan tar dig hela vägen till Porsön. Nu passerar du universitetsområdet och fortsätter på cykelbanor märkta ”Porsöstråket” tillbaka till Luleå centrum.

Tips

Följ med på en guidad tur i kyrkstaden. De utgår från Visitor Centre på Kyrktorget. Ingen förbokning behövs. Se tider och läs mer om kyrkstaden: www.lulea.se/gammelstad

Fakta

Nederluleå kyrka byggdes på medeltiden och invigdes, enligt traditionen, av ärkebiskop Jakob Ulfsson 1492. Runt kyrkan växte en handels- och marknadsplats fram som så småningom blev Luleå stad. Landhöjningen gjorde att hamnen blev allt grundare och på 1600-talet flyttades staden till sin nuvarande plats. Kyrkstugorna byggdes en gång av bönderna i de byar som låg på mer än en mils avstånd från kyrkan. Man övernattade i samband med kyrkobesök, ting, sockenstämmor och marknader.

3. Landsbygdsturen, Selets bruk | 50 kilometer

Målet för den här turen är Selets bruk, ett järnbruk från 1800-talet som nu är naturreservat. Planera in en heldag på cykeln och ge dig tid att uppleva natur, kultur och landsbygdsliv. Packa en rejäl matsäck och ta med extra slang och cykelpump.

Cykla över Bergnäsbron, vidare genom Bergnäset och Gäddvik. Redan i Gäddvik kan du göra ditt första fikastopp på EFS Sundets sommarcafé. Fortsätt på vägen mot Gäddviksbron. Innan bron kommer du till sjöbodan där det lilla Laxfiskemuséet finns 1. I korsningen längre fram gäller det att vara försiktig! Du ska korsa en 4-filig väg söder om Gäddviksbron, sedan är du i en lantlig idyll, vägen kallas ”Rutt 616”. Det här är en naturskön sträcka på 33 kilometer på södra sidan av Lule älv, mellan Luleå och Boden. Den börjar vid Gäddviksbron i Luleå och sträcker sig till Dammbron nära Boden. Här finns odlingsmarker och kulturmiljöer som hävdats under många århundraden. Längs sträckan finns naturreservat, bondgårdar och ett vildmarkcenter, Cape Wild 2, där du kan hälsa på älgarna Zigge, Zaga och Zebbe. På bondgården i Bälinge 3 kan du handla i lanthandeln, till exempel lokalproducerad korv, och fika i gårdscaféet och titta på när korna mjölkas.

Ett av naturreservaten är Selets bruk, där passar det bra att ta ett längre stopp, kanske grilla korven du köpte från Bondgården i Bälinge. Selets bruk är ett fint område med grillplatser, härlig natur och en historia som går tillbaks till 1700-talet.

När det så småningom är dags att fortsätta cyklar du mot Avans färjeläge och tar färjan över till Norra Sunderbyn. Följ cykelvägen ”Sunderbystråket” längs älven, genom Södra Sunderbyn, Gammelstad och vidare till Mjölkudden och slutligen centrala stan.

Tips

Rutt 616 har en facebooksida med information om gårdsbutiker, caféer med mera. Klicka här för att komma till deras Facebook-sida.

Bondgården Bälinge är en ekologisk bondgård med egen lanthandel som satsar på lokala och miljövänliga varor. Du kan titta på lantbrukets djur och gamla lantraser såsom lappget, linderödssvin, nordlandshäst, hälsingefår och bjurholmshöns.

Cape Wild är ett vildmarkscenter och vilthägn med älg, mufflon, kronhjort och vildsvin. I souvenirshopen finns möjlighet att handla lokala och naturnära souvenirer. www.capewild.se

Fakta

Selets bruk tillverkade främst tackjärn och stångjärn, men även spik, gångjärn, spishällar och separatorer. Bruket hade sin storhetstid under 1870-talet och 1878 var Selets bruk Norrbotten största industri- och arbetsplats. Selets bruk är idag ett naturskönt naturreservat och ett mycket populärt utflyktsmål. Här finns information, stigar, rastplatser, toaletter och sopkärl.

4. Fjärdarna runt | 12 kilometer

Vill du ta en lättare cykeltur och hålla dig nära Luleå centrum, kan du cykla runt Skurholms- och Björkskafjärdarna. Cyklingen är lätt och följer en cykelväg.

Starta vid tågstationen och cykla över järnvägsbron, direkt efter bron svänger du höger och kommer in på en grusväg med Malmudden på din högra sida och Skurholmsfjärden på din vänstra sida. Följ vattnet tills du kommer upp på en bro, håll vänster även efter denna bro. Cykla igenom bostadsområdet så kommer du till ett parkområde vid vattnet. Följ fjärden tills du kommer till ytterligare en bro, ta höger och du kommer att ha Lulsundskanalen 1 på din högra sida. Fortsätt under bilvägen och sväng höger. Om det är en varm dag kan du svalka dig med ett dopp på Lulsundsbadet. Fortsätt sedan via Lulsundet mot Björkskatan. Vid kullarna på Björkskatan tar du vänster över ytterligare en bro, du är då på Porsön. Cykla igenom bostadsområdet som ligger framför dig, sväng vänster mellan husen och cykla ned för backen under en viadukt. Porsö IP, Luleå tekniska universitet och Tekniken Hus 2 har du nu på din högra sida. Sväng vänster under vägen och fortsätt genom industriområdet tills du når Björkskatafjärden igen. Fortsätt att följa cykelvägen nära vattnet. Du kommer att passera en liten strand, sedan Luleå kajakklubb och sedan känner du igen dig – du kommer tillbaka till samma ställe som du passerade när du kom från Skurholmsfjärden. Cykla under vägen igen och håll höger. På din högra sida kommer du att ha Golfängens minigolfbana. Fortsätt längs med vattnet till Östermalm och efter fågeldammen cyklar du över järnvägen så är du strax tillbaka vid startpunkten.

Tips

Passa på att besöka Teknikens Hus på universitetsområdet. Sveriges nordligaste science center öppnade 1988 och har åtta år i rad rankats högst i Sverige av Skolverket. Teknikens Hus har också restaurang, café och butik.
Läs mer: www.teknikenshus.se.

På andra sidan torget finns Uni:k café som förutom fika har juicebar, lunchrätter och söndagsbrunch. www.unikcafe.se

Fakta

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet. LTU inrättades den 1 juli 1971, då under namnet Högskolenheten i Luleå. Högskolan fick universitetsstatus 1997 och bytte då namn till det nuvarande. Här finns cirka 15 000 studerande och 1700 anställda.

5. Koloniträdgårdar och smak av skärgård | 20 kilometer

Är du sugen på en längre tur med lätt cykling så rekommenderar vi en tur till Lövskär, med slutdestination Lövskärs hamn och porten ut till Luleå skärgård. Du kommer bland annat att cykla förbi Hertsöns koloniområde, ett naturskönt område där du kan fika och titta på djur.

Starta från tågstationen och cykla över bron som går över järnvägsspåret. Sväng direkt till vänster när du cyklat över bron, in på en cykelväg som går genom Malmudden, och följ vattnet tills stigen tar dig upp på bilvägen. Ta vänster över nästa bro, håll vänster sida av bilvägen tills du kommer till ett övergångsställe, cykla över vägen och fortsätt på höger sida tills du kommer till en tunnel som går under bilvägen. Cykla under tunneln och ta höger på andra sidan. Precis innan den stora rondellen följer du cykelvägen till vänster. Du kommer att cykla förbi en vårdcentral och igenom några bostadsområden tills cykelvägen svänger till höger under bilvägen. På andra sidan finns Örnäskyrkogården. Följ cykelvägen till höger, norr om kyrkogården, cykla utmed norra sidan av kyrkogården tills du kommer in på Gamla Lövskärsvägen. Du är nu inne på bostadsområdet Hertsön. Söder om Hertsön finns kolonilotter 1 och Hertsö miljögård. Passa på att göra ett fikastopp och njut av den vackra omgivningen. På Miljögårdsfiket serveras hembakat fikabröd, smörgåsar och våfflor.

Efter fikat är det dags att fortsätta färden mot Lövskär. Cykla vidare på Gamla Lövskärsvägen tills du kommer till en korsande väg. Där ska du ta vänster upp på bilvägen, du kommer att passera räddningstjänstens övningsområde och när du kommer till nästa större väg (Lövskärsvägen) så korsar du den och svänger höger upp på cykelvägen som löper på vänster sida om bilvägen. Sträckan är markerad med upp- och nedvända träd. Flera rastplatser finns att vila på. Efter cirka 5 kilometer kommer du till Lövskärs Hamn, du måste cykla över vägen och svänga in till höger, det är skyltat från Lövskärsvägen. Vid hamnen kan du titta ut mot skärgården, du har ön Altappen rakt framför dig. Här finns också restaurangen Hamnköket där du kan beställa något gott att äta och dricka.

Tips

Hertsö miljögård har öppet vardagar kl 10–15. Under sommarhalvåret även helgöppet kl 11–14. På gården gör man egen marmelad, sylt och chutney och på hösten kan du köpa grödor från trädgården. Hamnkökets sommarrestaurang och café serverar vällagad mat på ekologiska och närproducerade råvaror.

Fakta

Lövskärs hamn är en av Luleås största småbåtshamnar och yrkesfiskarnas hemmahamn. På Altappen fanns på 1800-talet sågverk och valsverk. Som mest bodde här cirka 800 personer. 1908 brann hela samhället ned och ön evakuerades. Industrin byggdes aldrig upp igen.

På andra sidan udden ligger ytterligare en småbåtshamn, Hindersöstallarna. Hindersöborna brukade komma hit med häst och släde på vintrarna. Sedan fick hästarna vila i stallen medans man tog bussen in till stan. Nu finns här skotergarage istället och på vintern börjar skärgårdens isvägar från “Stallarna”.

6. Svartöstaden och isbrytarna | 12 kilometer

Den här turen är en lättare tur där du cyklar runt centrumhalvön, en del av stadsdelen Örnäset dess skatepark och den gamla arbetarstadsdelen Svartöstan, som byggdes upp för att malmhamnsarbetare skulle ha bostäder. Den gamla malmhamnen är numera hemmahamn för sjöfartsverkets isbrytare.

Starta från tågstationen och cykla över bron som går över järnvägsspåret. Sväng direkt till vänster när du cyklat över bron, in på en cykelväg som går genom Malmudden, och följ vattnet. När du kommer upp till vägen så ska du svänga vänster över en annan bro. Följ bilvägen cirka 100 meter tills du kommer till ett övergångsställe, cykla över vägen och fortsätt din färd på höger sida om bilvägen tills du kommer till en tunnel som går under bilvägen. Cykla under tunneln och ta höger på andra sidan, fortsätt över rondellen och in på cykelvägen på andra sidan. Snart kommer du att ha Luleås skatepark ”Steel Park” 1 på din vänstra sida. Steel park är designad av Janne Saario som har hämtat inspiration bland annat från det närliggande stålverket SSAB. Designen återspeglar omgivningen och områdets historia med stålverket i bakgrunden. Fortsätt turen på cykelvägen som går förbi skateparken och när du når bilvägen kör du genom tunneln under vägen över till andra sidan där cykelvägen fortsätter.

Ta vänster efter tunneln, en uppförsbacke tar dig upp på bron över järnvägsspåret. Det kan vara läge för en paus uppe på bron och om du tittar ned så kanske du ser tågset med stora stålblock på, så kallade slabs, som ska transporteras vidare till SSAB i Borlänge. Till vänster ser du delar av SSAB:s industriområde 2, närmast är masugnen som fylls med bland annat koks och malm som smälts ihop till flytande järn. När du hämtat andan är det dags att fortsätta. Cykla ned för backen och korsa bilvägen, på höger sida kommer du att ha en byggnad där det står ”friskvårdscentrum”. Passera den och sväng höger in på Bältesgatan. Nu är du i Svartöstaden, passa på att stanna till och titta på de gamla trähusen som finns här. Från Bältesgatan, ta vänster in på Laxgatan och vid slutet av den vägen ta höger in på Båthamnsgatan fortsätt sedan ner till vattnet. Framför dig går farleden in mot Luleå – ut mot skärgården och resten av världen! Här finns också en liten strand om du känner för att ta en paus. Fortsätt sedan till Kajgatan och vidare till Sjöfartsgatan, ner för backen och den gamla malmhallen. Där ser du nu isbrytarna i all sin prakt 3. Passera dem och fortsätt längs vägen tills du kommer till en korsning. Cykla rakt fram tills du kommer till ett över- gångsställe, fortsätt rakt över och snart kommer du att ha Södra hamnplan på din vänstrasida. Följ vattnet hela vägen runt halvön. Du kommer att cykla under Bergnäsbron och därefter följer du cykelvägen när den svänger till vänster och fortsätter tills du kommer in i ett litet skogsparti, då är du på Gültzaudden 4. Här finns badplats och sommarcafé. På 1800-talet låg här ett stort skeppsvarv, som startades av Christian Gültzau 1830. Här har också funnits sågverk, rökeri, restaurang och kallbadhus. Kanske stannar du här och solar och badar resten av dagen, eller så fortsätter du runt udden och passerar Norra hamn på väg tillbaka.

Tips

Från Södra hamnplan går turbåtarna ut till Luleå skärgård, kanske läge att planera en tur ut i Luleås fantastiska skärgård? Tidtabeller och information om skärgården finns vid kajen och på www.lulea.se.

Fakta

Steel Park i Luleå är Sveriges nordligaste betongpark för skateboard, BMX-cykel med mera. Parken passar både nybörjare och erfarna åkare. Parken är öppen dygnet runt under sommarhalvåret. SSAB har bidragit med järn- och stålkonstruktioner, allt från h-balkar som belysningsstolpar till en gigantisk skänk (stor ”hink” som används för att transportera flytande stål). Sjöfartsverket ansvarar för isbrytningen i Sverige. Fem av Sveriges åtta statsisbrytare (Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer) har sin hemmahamn i Luleå sedan 2003. Oden är dock ofta uthyrd till polarforskningsexpeditioner. Isbrytarsäsongen pågår vanligen från januari till maj.

7. Kallax by, gårdsbutiken och Kallaxheden | 18 kilometer

Kallax by och Kallax gårdsbutik är målet för den här turen. Lämna staden en stund, ta en tur ut på landet, och passa på att fika på Kallax gårdsbutik. Kallax är ute på landet fast ändå nära stan.

Cykla över Bergnäsbron på vänster sida. Väl över bron ta vänster in på Östra Villa-vägen, följ den tills korsningen Solnavägen/Trollnäsvägen, då cyklar du upp på Granuddsvägen. Följ Granuddsvägen cirka 500 meter och ta höger mot Trolltjärn, en populär liten badsjö där vattnet värms upp tidigare än på andra badställen. Följ vägen, du kommer att ha Trolltjärn på höger sida, runt kurvan och precis innan parkeringsplatsen kommer du att se en cykelväg i skogen på andra sidan. Cykelvägen kommer att gå igenom skogen i Kallaxhedens naturreservat 1 och efter ungefär 1 kilometer cyklar du igenom en tunnel som går under vägen till Luleå airport. På andra sidan tunneln delar sig cykelvägen, du håller höger och efter en stund kommer du att ha landningsbanan på din vänstra sida, följ cykelvägen tills en gammal bilväg korsar då följer du den till höger tills du kommer ut på cykelvägen som löper längs bilvägen till Kallax (Kallaxvägen). Framme vid Kallaxvägen kan du antingen svänga vänster och cykla direkt till Kallax by, eller så svänger du vänster i korsningen och gör en avstickare till F21 och flygmuseet. Har du en terrängcykel finns bra skogsstigar runt F21-området att cykla på, om du har lust att cykla lite i skogen 2.

När du är framme i Kallax så kommer du att ha Kallax gårdsbutik på din vänstra sida i början av byn. Där kan du fika hembakat fikabröd och smörgåsar samt titta på både antikt och nytt inne i butiken.

När du cyklar tillbaka så kan du fortsätta längs cykelvägen tills du kommer till en tunnel som går under bilvägen, fortsätt rakt fram, in på industriområdet. Följ Norrsågsvägen tills den tar slut och en cykelväg tar vid. Cykelvägen fortsätter en liten bit, sen måste du ut på bilvägen cirka 200 meter. Vid pizzerian på höger sida kör du upp på cykelvägen igen, den kommer att ta dig över Bergnäsbron och tillbaka till stan.

Fakta

Kallax by ligger vid havet och har en småbåtshamn och en hamn för yrkesfiskare. Från hamnen ser du Kallaxön och Bergön och söder om byn finns gott om sommarstugor och fritidshus. Kallviken och Jaktviken har varit klassiska sommarnöjen sedan 1800-talet. I Kallax tillverkar man sin egen surströmming, ”Grand Kallax”, och varje år vid surströmmingspremiären hålls en stor fest med inbjudna svenska celebriteter. 2017 gästades festen av bland andra stadsminister Stefan Löfven.

8. Badtur till Lulviken | 12 kilometer

Det finns många stränder i och runt om Luleå. Har du provat alla på gångavstånd från stan så kanske du är sugen på att hoppa på cykeln och vidga dina vyer lite.

Packa matsäck för en dag på stranden och trampa iväg. Lulviken är en populär strand bland Luleåborna och väl värt ett besök. Från stranden kan du se isbrytarna och malmhamnen på andra sidan. En del av stranden är avsatt som naturistbad. Cykla över Bergnäsbron på vänster sida. Väl över bron ta vänster in på Östra Villa-vägen, följ den tills korsningen Solnavägen/Trollnäsvägen, då kör du upp på Granuddsvägen. Följ Granuddsvägen 500 meter och ta höger mot Trolltjärn. Följ vägen, du kommer att ha Trolltjärn på höger sida, runt kurvan och precis innan parkeringsplatsen kommer du att se en cykelväg i skogen på andra sidan. Cykelvägen går igenom skogen i Kallaxhedens naturreservat och efter cirka 1 kilometer kommer du till en tunnel som går under vägen mot Luleå airport. Här måste du svänga upp och fortsätta cykla på bilvägen. Kör förbi flygplatsen (höger sida) och fortsätt ungefär 1 kilometer och du har Lulviken på din vänstra sida. Känner du istället att du skulle vilja cykla lite till så kan du fortsätta efter vägen 2 kilometer till. Då kommer du till vägs ände, Tjuvholmssundet, och Luleå skärgård. Rakt framför dig har du nu Sandön, den närmaste och största ön i Luleå skärgård. Det finns en liten strand till höger där man ockå kan bada och sitta och titta på båtar som kör förbi. På tillbakavägen kan du följa Lulviksvägen drygt 3 kilometer, ta höger på Nordkalottvägen som du följer till Norrsågsvägen. Följ Norrsågsvägen tills den tar slut och en cykelväg tar vid. Cykelvägen fortsätter en liten bit, sen måste du ut på bilvägen cirka 200 meter. Vid pizzerian på höger sida kör du upp på cykelvägen igen, den kommer att ta dig över Bergnäsbron och tillbaka till stan.

Tips

Sandöturen börjar i Tjuvholmssundet. Har du lånat nyckeln till Luleå kommuns roddbåt tar du cyklarna i båten, ror över till Sandön och fortsätter cykelturen där (se ”Sandöturen”).

Fakta

Tjuvholmssundet var förr den stora farleden in till Luleå. Den har rätats ut och muddrats flera gånger från slutet av 700-talet fram till 1945.Järnmalm från malmfälten skeppades ut på allt större fartyg och till slut blev Tjuvholmssundet alltför trångt trots muddringar. Man blev tvungen att bygga en helt ny farled. Alltså grävde man på1960-talet en kanal vid Klubbviken. Likskär satt innan dess ihop med Sandön men blev då en egen ö.

9. Skärgårdsäventyr på Sandön | 25 km/5 km

Sandön bjuder på oändliga möjligheter till cykling. Med fatbike kan du ta dig överallt och fördelen med dem är att du även kan cykla på stränderna, det är en riktigt rolig upplevelse som du ska prova om du har möjlighet. Planera för en heldag eller två i skärgården.

Alt. 1, Tjuvholmssundet – Klubbviken tur och retur

Packa matsäck och planera för en långtur på cykeln. Den här turen väljer du om du vill cykla lite längre och själv ro över Tjuvholmssundet. Följer du kartan och beskrivningen så kommer du att cykla på öns huvudvägar, men du har möjlighet att när som helst hoppa av huvudstråket och ta en av de många skogsstigarna om du känner dig lite äventyrlig. Du är aldrig långt ifrån ”storvägen”. För att komma över Tjuvholmssundet behöver du låna en nyckel till kommunens roddbåtar, det gör du via turistcenter. Lämna en båt på vardera sidan av sundet. Väl över på andra sidan så hoppar du på grusvägen och börjar trampa. Passera en ledningsgata och sväng sedan höger så kommer du till Lappmyrberget och Stenåkern. Hoppa av cykeln och ta en kort promenad till Stenåkern, Sandöns största klapperstensfält. Här finns också en vägkorsning där du kan välja huruvida du vill göra cykelturen längre eller kortare. Väljer du att fortsätta rakt fram så blir din tur lite kortare och om du vill cykla längre så följer du vägen till höger. Om du väljer den längre vägen så kommer den att dela sig vid några tillfällen, håll vänster tills vägen svänger till höger. Du har havet och ett större hus framför dig där vägen svänger. Väljer du den kortare vägen vid Lappmyrberget så kommer du att passera en enkel raststuga 1 till höger om skogsvägen. Fortsätt på samma väg tills du kommer till bebyggelse i form av större hus, Sandögårdarna, och havet nedanför. Följ vägen då den svänger till höger. Oavsett vilken rutt du tog så är nu havet på vänster sida och du följer vägen ända fram till Klubbviken. När du närmar dig kommer det att finnas skyltar mot Klubbviken. Du kan välja mellan att följa dem och ta en runda i skogen och komma fram bakom Klubbviken, eller så kan du svänga vänster när du skymtar stranden och restaurangbyggnaden.

Dags för vila. Häng på stranden och ät din matsäck eller beställ något att äta och dricka i Klubbvikens restaurang (öppet sommarsäsongen). Tillbaka trampar du först efter samma väg som du kom. Vid Sandögårdarna fortsätter du rakt fram. Sväng vänster i nästa korsning och följ vägen tills du är tillbaka vid Tjuvholmssundet.

Alt. 2, Sandöklubben

Packa badkläder, solkräm och matsäck eller ät på Klubbvikens restaurang (öppet sommarsäsong). Den här turen passar bra för dig som vill ha roligt på cykeln, köra off road på skogsstigar och stränder och samtidigt ha tid för sol och bad. Ta med cykeln på turbåten från Södra strand. Hoppa av vid Klubbvikens havsbad och välj om du vill följa havssidan runt udden, eller om du vill börja med att utforska de olika stigarna som tar dig till andra sidan. Här finns mycket att utforska! För denna tur är fatbikes att föredra då det finns många sandiga partier.

Tips

Har du ingen fatbike så fungerar det med mountainbike, cyclocross eller annan cykel med lite grövre däck, det går att cykla på ön genom att följa huvudvägarna (grus).

Fakta

Sandön är Luleå skärgårds största ö, 26 kvadratkilometer stor och är som namnet antyder mestadels uppbyggd av sand. Men det finns klart mycket mer i naturvägar på denna bjässe i Luleå skärgård. Den mäktiga Stenåkern, ett 1400 meter långt och 300 meter brett klapperstensfäl hittar du på öns berg, Lappmyrberget. Cykla inte på renlav och fönsterlav (vitmossa). De växer mycket långsamt och skadas de tar det många år innan de växt upp igen.

10. Mountainbike-leder

Gillar du mountainbike så åker du till Ormberget eller Karlsvik där skyltade leder tar dig ut i terrängen. Välj mellan olika långa sträckor och svårighetsgrader.

På Ormberget finns MBT-lederna Skogsfrun och Hagadalsleden. De är skyltade med pilar. Start/mål vid discgolf-banan längs Bodbergsvägen (Gamla Hagaviksvägen). Banorna är varierande med cykling på grusväg, motionsspår och stigar. På Hagadalsleden är cirka 1 kilometer tekniskt mer krävande. Ormberget har även Snoken som är en downhill-bana. Lederna i Karlsvik heter Bruksleden, Malmleden och Slipleden och även här är det skyltat med pilar. Start/mål vid västra delen av Arcushallens parkering. Alla tre lederna går längs böljande skogsstigar och passar bra för nybörjare. På toppen av Ormbergsbacken finns en lunchrestaurang och i Karlsvik finns flera badstränder, äventyrsbad, café, järnvägsmuseum med mera. Se tur 1 ”Broarna runt”.

Tips

Slalombacken i Måttsund, 10 kilometer söder om Luleå, har tre downhill-banor. Liften är inte igång utan man får gå upp – ett bra träningspass! Kontakta Cykelstället eller Luleå terrängcyklister för mer information.

www.cykelstallet.com
Luleå Terrängcyklisters Facebook

11. Konstrundan

Cykla och titta på några av Luleås konstverk samtidigt. Cykel- främjandet, Kulturens hus/konsthallen och NSD ordnar varje år en populär ”konst-orientering”.

Karta med information om konstnärerna finns att hämta på Turistcenter och i Mediehuset. Det finns också ett startkort att fylla i. Lämna in det så har du chans att vinna ett fint pris.

Cykelguide

För inspiration om trevliga cykelturer kring Luleå, ladda ned vår guide:

Cykelturer i Luleå (SVE)

Cycling routes in Luleå (ENG)

Guiden i pappersversion finns hos Luleå turistcenter i Kulturens hus.