Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Gå på vatten

EU - European Region Development Fund

Visste du att Bottenviken och Luleå älv som omger Luleå fryser till is
på vintern? Havsisen blir till en gigantisk upplevelsearena för stora och små vinteräventyr.

Isbanan som plogas på isen runt stadskärnan, från Norra till Södra hamn, är älskad av Luleåbor och besökare. Bli ett med myllret av människor en solig vinterdag, när alla går man ur huse för att åka skridskor, skidor, sparka, åka snöskoter, promenera, grilla korv, sola, umgås och bara trivas tillsammans.

I ett samarbete med Luleå kommun erbjuder företag allmänheten möjlighet att utan kostnad låna en spark för att ta sig ut på isbanan runt stan. Sparkarna står uppställda i Norra och Södra hamn och det finns även ”sparkeringar” på andra ställen där sparkarna kan lånas och återlämnas.

Fakta om vintern

Kyla och djup

Lägsta uppmätta temperatur i Luleå: -41°C (svenska rekordet är -52°C)
Största snödjupet: 113 cm

Medeltemperaturer

November: -4
December: -8
Januari: -10
Februari: -10
Mars: -5

Varför fryser havet till is?

Bottenviken har bräckt vatten, det vill säga en blandning av sött och salt. Anledningen till detta är att åtta större älvar mynnar ut i Bottenviken. Det beräknas vara ungefär 4/5 delar sötvatten i Bottenviken, vilket gör platsen till det sötaste havsvattensområdet i världen. Det är också därför som havet fryser till is här varje år.

Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer

I Luleå kan du vintertid se de stora isbrytarna Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer ligga parkerade mellan sina uppdrag att hålla öppen ränna i isen för inkommande transportfartyg. Att stå på isen bredvid rännan är en kittlande upplevelse i sig.

Fatbike

Cykla på vintern? Halka runt på ishala gator i staden?
Nej, inte det. Långt ifrån. Luleå har de senaste åren etablerat sig som fatbikeparadiset i Sverige. På sommaren cyklar vi på våra skärgårdsöar – under vintern går det dessutom att cykla mellan öarna. Fatbikens breda och tåliga däck gör att den tar sig fram var som helst i naturen, du kan ta en cykeltur på isen till den yttersta skärgården i Bottenviken, med norrskenet ovan dig och vinterbetande renar runt omkring dig på öarna utanför Luleå.

Klä dig ordentligt!

För att trivas riktigt bra utomhus på vintern är det viktigt att klä sig rätt. Särskilt om du ska delta i någon fysisk aktivitet. Tänk lager på lager och använd gärna ull eller något annat material som håller dig torr närmast kroppen. En varm dunjacka allra ytterst är skönt om det är riktigt kallt. Och glöm inte varma skor, handskar och mössa.

Tänk även på att klä dig rätt inför bilresan. Trots att du inte planerat för att spendera någon längre tid utomhus är det viktigt att ha med sig ordentliga kläder i bilen när du färdas på vintern. Får du bilproblem och blir ståendes kan varma skor, varma ytterkläder, en mössa och vantar göra stor skillnad, och i vissa fall vara livsviktigt. Se till att ha en spade i bagaget ifall ni fastnar i snön och behöver skotta er lös.