Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Historien om Luleås mest omsusade underground-event – Gatbasket-VM

Av Petter Norén
EU - European Region Development Fund

Det är före detta basketstjärnor, dagens SM-guldmedaljörer och din granne som kommer att sträcka ljumsken i första bytet. Gatbasket-VM är tillbaka i staden och en folkfest är att vänta i södra hamn.

Jon Kärneskog, arrangör och lagledare för Team MM.

Men vad är Gatbasket-VM, undrar du?

– Konstig fråga, säger jag. Men om du vill veta kan jag förklara det för dig på ungefär 4 minuter.

För ganska precis 20 år sedan samlade Jon Kärneskog ihop ett gäng kompisar som möttes på Tuna för att göra upp på basketplanen Gula Gården. ”Så som basket ska vara, inga domare eller sporthallar. Tillbaka till sportens rötter” som Kärneskog själv beskriver det.

Inte kunde han då veta att detta var embryot till ett av Luleås allra mest omtyckta underground-event.

Det var där på Tuna som Gatbasket-VM föddes. Från början var det bara fyra lag som mötte varandra i en snabbvariant av ett slutspel. De drack öl och skrattade sig sedan genom kvällen när ”världsmästaren” var korad. ”Det här måste vi göra igen” tänkte Kärneskog och hans vänner.

Elit och vanligt folk

År för år växte Gatbasket-VM och senaste gången det arrangerade, 2006, var hela 16 lag med och totalt 2.000 åskådare kollade på när några av Luleås största basketspelare genom tiderna mätte sina krafter mot några helt vanliga Svenssons med basketintresse.

– Det har blivit ett levnadssätt för oss som håller på med det. Men det började för 20 år sedan som ett sätt att umgås och spela basket utanför sporthallar med domare och folk som bryr sig. Så som basket ska vara, att det är för skojs skull, säger Jon Kärneskog när redaktionen ringer upp honom för att bringa klarhet i vad gatbasket-VM är för någonting.

Ungefär så här kan man beskriva det:
Gatbasket-VM är, namnet till trots, inget officiellt världsmästerskap. Det är basketentusiaster, primärt från Luleå, som skapat detta själva utan förbundsinblandning. 11 lag uppdelade i två olika grupper möts och de bästa går till slutspel. Svårare än så är det inte.

För varje lag finns en lagkapten som värvar ihop sina spelare. Lagen består delvis av basketsveriges glitterati. Exempelvis innehåller Jon Kärneskogs lag den mångfaldige SM-mästaren Jim Enbom. I andra lag hittar vi John Rosendahl och Håkan Larsson. Här finns också dagens basketstjärnor som Tim Kearney och Anton Saks.

"Jag kommer bli uppäten"

Men det finns också spelare som Jon Kärneskog som visserligen spelar basket på lägre nivå, är två meter lång och har ett gediget förflutet inom sporten. Men det är skillnad på honom och antagonisten från ungdomens basketmatcher – John Rosendahl – som enligt uppgift ska ha blockat Kärneskog elva gånger under en och samma match när de båda var barn. Man kan få minuspsyke för mindre.

– De senaste åren vi arrangerade Gatbasket-VM spelade jag inte alls, jag var bara lagledare. I år ska jag däremot vara med. Jag vågar inte ens tänka på det. Jag kommer att bli uppäten, jag vet ju det, säger Jon Kärneskog.

Den klassiska spelplanen på Tuna revs samma år som senaste turneringen spelades. I år kommer därför spelplanen vara Södra Hamnplan. Byggandet av läktare och arena är igång, berättar Jon, och han ser fram emot att ta Gatbasket-VM till södra hamn.

– Jag har sett bilder och folk pratar om det – jag tycker att det blivit en fantastisk oas i Luleå. Det kommer bli superhärligt. Det känns som en naturlig fortsättning från Tuna.

Så, om du vill se gamla eller nya basketstjärnor spela ”äkta basket” tycker vi att ni ska kila ned till södra hamn på lördag. Spektaklet sätter igång 10 och håller på hela dagen fram till 17.

Men om du bara vill njuta av god stämning, skön musik och sol är du också välkommen, pängterar Jon Kärneskog. Det här är inte en tävling på blodigt allvar.

Gatbasket-VM:s USP(Unique selling point, reds. anm) är folkfesten och glädjen.

– Om man aldrig har sett gatbasket-VM så måste man komma. Uppleva något nytt, någonting spännande. Det kan ta 10 år innan vi är tillbaka. Kom och sätt er i Södra Hamn och njut av solen, basket och Simon Nordmark som spelar skivor.

Fakta – Gatbasket-VM

Vad: En utomhusturnering i basket som arrangerades för första gången för 20 år sedan. Är nu tillbaka med dunder och brak efter 10 år på is.

Var: Spelplanen är på Södra Hamnplan.

Vilka: Allt från otränade farbröder som kommer bli jättetrötta, via före detta stjärnspelare till SM-guldvinnare från BC Luleå.

Varför: För att det är kul med basket.

Text:
Petter Norén