Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Ormberget — Luleås friluftsområde

Av Vanessa Cicero
EU - European Region Development Fund

Cirka fyra kilometer från Luleå centrum ligger Ormberget, Luleås största friluftsområde. Här kryllar det av äventyrsmöjligheter för både stora och små, året runt.

Vintertid erbjuds bland annat längdåkning, utförsåkning och skidskytte. För skidvana åkare som längtar efter en utmaning finns också elitspår med tvära svängar och branta backar. Ormbergsbacken är en teknik- och familjebacke med knapplift, toppen för barn och nybörjare. Fallhöjden är cirka 45 meter och längden på backen är cirka 270 meter, det går utmärkt att åka både skidor och snowboard. Här finns ett big-jump för den hoppsugne samt flera rails. Givetvis är det också fritt fram att susa nerför pulkbacken och ta välbehövliga fikapauser vid grillplatserna.

När sommarens solstrålar letat sig fram breder fina promenad- och löparstråk ut sig. Elbelysta motionsspår erbjuds både sommar och vinter. Det omfattade motionssystemet innehåller åtta motionsspår i varierande sträckor, från 1,7 kilometer till 10,0 kilometer. Sju elitspår finns också att välja mellan. Bland det övriga aktivitetsutbudet hittar besökaren både utegym och discgolf. Träning till en makalös utsikt över Luleå är något alla borde prova på.

Den som inte har med egen matsäck behöver inte oroa sig. På området finns också Restaurang Ormberget som serverar klassisk husmanskost, a la´carte med hembakat bröd och fika.

Motionsspår

Motionspåren på Ormberget har en total längd på ca 25 km. Åtta olika spårslingor är markerade:

 • 1,7 km (orange)
 • 2,2 km (röd)
 • 3,4 km (blå)
 • 5,2 km (gul)
 • 7,0 km (rosa)
 • 7,4 km (svart)
 • 8,3 km (lila)
 • 10,0 km (grön)

Elitspår

Elitspårets längsta distans är 4 km. Sju olika spårlängder är markerade:

 • 1,0 km (lila)
 • 1,5 km (orange)
 • 2,0 km (röd)
 • 2,5 km (blå)
 • 3,0 km (gul)
 • 3,3 km (svart)
 • 4,0 km (grön)

Hertsöstigen

För att underlätta för besökare att upptäcka området har Luleå kommun skapat Hertsöstigen. En 17 kilometer lång vandringsstig som leder besökaren genom hela reservatet. Ett flertal entréer leder in till stigen. Stigarna är märkta med vägvisare och har informationstavlor för att hjälpa besökaren att upptäcka det värdefulla. Det är ett varierande område, där 87 % är skog. Här finns också hällmarker, klapperstensfält, sjöar, havsstränder och vidsträckta myrar,men också anlagda stigar, skidspår och slalombacke.

Utegym

För den träningssugne finns det gott om alternativ att välja mellan. På Ormberget finns tre olika utegym. Ett stålgym är placerat vid den övre parkeringen, ett trägym finns ner mot Kronanområdet samt ytterligare ett trägym hittas utefter 5km-spåret. I utegymmen finns utrustning som gör det möjligt att träna hela kroppen.

Discgolf

På Ormberget hittar besökaren Serpent Hill, en discgolfbana med 18 golfkorgar. Serpent Hill är en skogs- och parkbana, anpassad för dig som söker en utmaning. Precision och goda avvägningar är det som gäller.

Friluftsliv

Det finns flera eldstäder att slå sig ned vid. Ved finns till förfogande. Vintertid pistas grusvägen som går till Hagaviken. Här går det bra att promenera eller köra draghundsträning dagtid. En nyhet är också downhillbacken som är anlagd mellan skidbacken och pulkbacken. Vid övre parkeringen hittar du värmestuga med wc, hwc samt vallabod.

Hur du hittar till Ormberget

Från Luleå centrum kör du Bodenvägen och svänger till höger in på Gammelstadsvägen. Följ den till trafikljusen på Svartövägen där du tar höger. Följ sedan Svartövägen till trafikljusen där du tar av mot Bensbyn och Björkskatan. Följ Bensbyvägen tills du ser skylten in till höger till Ormberget.

Text: Vanessa Cicero
Foto: Susanne Lindholm, Patrik Öhman