Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Paddla

Tips på kajakturer

EU - European Region Development Fund

Paddla

I Luleå skärgård finns 1312 skiftande öar, präglade av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattssol. Det nordliga läget med ljusa sommarnätter gör att du inte behöver skynda till din natthamn utan kan njuta av paddling dygnet runt.

Bottenvikens skärgård är världens nordligaste bräckvattenskärgård. Vattnet är varken salt eller sött, vilket påverkat både växter och djur.

Känner du för ljumma skärgårdsvindar i ansiktet? Grattis! Öarna i Luleå skärgård är som sagt många, du kan paddla längre eller göra små strandhugg då och då. På en del öar erbjuds fina servicemöjligheter. Du kan bo i stuga, äta på restaurang eller till och med bada bastu.

Har du lust att finna en alldeles egen ö? Bland över tusen öar finns såklart flera utan bryggor, stugor och andra faciliteter. Här kan du njuta av den variationsrika naturen. Den som är intresserad av växter och geologi har mycket att finna. Här hittar du till exempel blomman med det vackra namnet strandögontröst, som inte finns någon annanstans i världen än i Luleå skärgård.

Vill du se stan från nytt perspektiv? I Luleå centrums södra hamn kan du hyra kajak och paddla till Gråsjälören med utsikt mot staden, kulturminnesmärkta Stensborg eller populära badplatsen Niporna. Det är enkelt att stanna en hel dag, gå iland på en strand för att grilla middag och njuta av kvällssolen.

Som du förstår finns det massor att göra.

Välkommen att upptäcka Luleås vatten!

Kajakguide

För inspiration till din nästa kajaktur i Luleå, ladda ner vår guide:

Kajakturer i Luleå (SVE)

Kayaking routes of Luleå archipelago (ENG)

Guiden i pappersversion finns hos Luleå turistcenter i Kulturens hus.