Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Sex öar att besöka

EU - European Region Development Fund

Sex öar att besöka

Skärgården trafikeras under sommaren och hösten av turbåtar till de största och mest populära öarna. Du kan välja mellan korta dagsturer och längre turer med möjlighet att övernatta på någon av öarna i skärgårdsstugorna som finns att hyra.

Kluntarna

Luleåbornas favoritö i skärgården. Här kan du uppleva de flesta av skärgårdens olika naturtyper genom fina vandrings­stigar. Nära Victoria­klippan, i folkmun Kluntgubben, finns tomtningar från öns allra första fiskeläge. Missa inte heller labyrinterna, klapper­stensfälten och gammel­hamnen. Ön har tre över ­nattningsstugor och två bastuanläggningar samt en fin hamn att lägga till vid med egen båt.

Junkön

Den här ön är känd för sitt skärgårds­museum och galleri. En annan sevärdhet är väderkvarnen från 1700­talet. På ön finns två uthyrningsstugor och bastu. Här finns även ett sommaröppet café.

Hindersön

Hindersön är en av de större öarna i Luleå skärgård. Redan på 1500­talet bodde här folk som försörjde sig på fiske, jordbruk och sälfångst. Ön har haft både järnmalmsgruva i slutet på 1800­talet och kalk­ och marmorbrytning i början av 1900­talet. Här finns Jopikgården, ett familjehotell med restaurang. Bastu med panoramavy.

Sandön

Den största ön i skär­gården. Här ligger Klubb­viken Havsbad med sina långa sandstränder. Hit åker du om du vill bada, ta en fika, äta mat eller njuta av kvällsunderhåll­ning. Men följ också öns promenadstig och besök klapperstensfältet vid Lappmyrberget. Här finns även stugor att hyra.

Brändöskär

Brändöskär ligger längst ut i havsbandet och är känt för sitt fiskeläge, kapell och kristusstatyn (av konstnär Erik Mark­lund). Här kantar sjöbodar pittoreskt strandkanten medan öns stugor är be­lägna uppe på berget. Här finns fem stugor att hyra. Tillgång till bastu.

Småskär

Öns fiskeläge har länge spelat en viktig roll i Luleås historia och har funnits sedan 1500­talet. Här finns flera mindre badstränder men också ett rikt fågelliv. Ett 40­tal häckande fågelarter och gråsälarna gör sig ofta synliga väster om ön. Kapellet på Småskär byggdes på 1720­talet och är det äldsta i Luleå skärgård. Här finns två stugor att hyra och bastu.

Mer information!

Turlista

Turlista för skärgådsbåtarna hittar du hos Turistcenter i Kulturens hus och på kommunens hemsida. 

lulea.se/skargard