Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Små och stora äventyr året runt

EU - European Region Development Fund

Små och stora äventyr året runt

Du vet väl om Luleå är en stad som förändras efter säsong? Stadens placering alldeles intill Bottenviken, där havet fryser till is under flera månader, gör skärgården till en gigantisk lekplats varje årstid.

Våra 1312 öar välkomnar besökare året runt, vare sig det är via båt eller kajak på öppet hav under sommartid och med skidor, snöskoter eller hundspann på vintern. Om du vill kan du ta bilen ut till några av öarna via bilvägar som plogas upp på det frusna havets metertjocka is. Åka spark eller skridskor på den populära Isbanan är andra sätt att avnjuta vintersäsongen.

Söker du sommaräventyr? Luleå är faktiskt en av de mest solsäkra städerna i Sverige och prenumererar på topplaceringar i den svenska solligan år efter år. Kanske en båtkryssning med Laponia frestar? Eller turbåt ut till någon ö för att övernatta i Luleås skärgårdsstugor? Öarna brukar gassa i solsken och sandstränderna är många, långa och fina.

Är fastlandet mer din grej? Låt någon av våra guider ta med dig på äventyr. Koppla sedan av och njut av stadens bekvämligheter när du är klar. Från stad till naturupplevelse är det minuter eller till och med tvärs över gatan. Det är mångfalden i vårt utbud som gör Luleå speciellt och gör det möjligt för besökare att blanda adrenalin med total avkoppling.

Vill du uppleva historiens vingslag? Besök gärna Unesco världsarvet Gammelstads Kyrkstad. Här kan du besöka kyrkan och leka kurragömma bland 405 små röda och vita stugor. Intill hittar du Friluftsmuseet Hägnan med djur och olika kulturhistoriska aktiviteter. 

När vädret inte riktigt vill med sig eller du fått tillräckligt mycket frisk luft finns det massor av kul inomhusarenor att roa sig med. Leos Lekland, 360 Trampolincenter, Teknikens Hus och det stora aktivitetscentret Alcatraz kan alla orsaka pirr i magen och hopp i benen hos stora och små.