Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Testa fiskelyckan!

Luleå är en kuststad med vatten inom räckhåll vart man än vänder sig. Närheten till vår vackra skärgård, men också älvarna som omringar staden ger dig möjlighet att testa fiskelyckan.

EU - European Region Development Fund

Fiskeguide

Det finns många platser att fiska på i Luleå. Här finns älvar med forsar och lugnvatten, sjöar med inplanterad fisk och havsfiske. Luleås ljusa, varma sommarnätter gör fisket till en upplevelse och med lite tur kanske du får sällskap av en sångsvan eller havsörn.

Här nappar det: 

1. Lax
2. Regnbågslax
3. Röding
4. Gös
5. Sik
6. Harr
7. Öring
8. Havsöring
9. Abborre
10. Gädda
11. Flodkräfta (i augusti)
12. Siklöja (yrkesfiske

Fiskekort

Man får inte fiska överallt. Var noga och kolla upp så att du fiskar på upplåtna vatten och har rätt tillstånd. Ta resa på och respektera lokala regler, exempelvis för antal fiskar, minimimått och laxplomber.

Populära vatten där fiskekort behövs:

Hertsöträsk. Fiskesjö med inplanterad ädelfisk i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. Fiskekort går att köpa online på fiskekort.se och säljs även på Luleå turistcenter på Kulturens Hus.

Luleälv och Luleå fiskvårdsområde. Fiskevårdsområdet sträcker sig från Gammelstad till Tjuvholssundet och Klubbviken. Innanför denna gräns behöver du ett fiskekort som finns att köpa på Luleå turistcenter. Utanför denna gräns behövs inget fiskekort.

Råneälv. För fiske i Råneälven kan du köpa fiskekort på Råneå Medborgarkontor och på OK-Q8 Råneå Sörsidan. Det går även bra att köpa kort online via Sportfiskarna.

www.fiskekort.se 
Tänk på att det är vanligt att sjöar med inplanterad fisk kräver fiskekort och kan ha regler om minimimått och antal. Mer information om detta hittar du på Luleå turistcenter och lokala entreprenörer.

Här kan du få napp!

Luleåälven. Bra fiske efter båda lax och havsöring i Gäddviksströmmarna. Abborre, gädda och sik kan fångas från stränderna i stan eller med båt på fjärdarna. Vintertid är det många som pimplar på isarna kring stan. Bästa sättet att skaffa både abborre och solbränna.

Råneälven bjuder på ett varierat fiske. Stor gädda är inte ovanlig, framförallt vid älvmynningen. Lax, havsöring och harr finns också. Högra upp i älven finns även gös. Abborre finns förstås i hela älven. Glöm inte kräftfiskepremiären i augusti! För sportfiskaren finns en hel del fina biflöden till Råneälven med bra fiske efter harr och öring. Men just vildlaxen är den största att få på kroken. Bra att veta är att öringen är helt fredad året runt i Råneälven. I mynningen och havet är det dock tillåtet att fiska.

Hovlössjön är Luleå kommuns största sjö och har ett fint bestånd av öring. Trollingfiske rekommenderas här.

Stora stenträsk. En sjö i kommunens nordvästra hörn med inplanterad regnbåge och röding som erbjuder bra pimpelfiske på vintern.

Hertsöträsket.Stadsnära inplanterad sjö med regnbåge, men du kan också få abborre och gädda på kroken. Här finns även gott om spångade leder, promenadstigar och grillplatser att slå sig ned vid och njuta av matsäcken. Du kan även pimpla under vintern.

Mittitjärn Niemisel. En mindre sjö nära Niemisel i Råne älvdal med inplanterad fisk.

Metträsket Jämtön ligger ett par kilometer norr om Jämtön med inplanterad regnbåge.

Skärgården. Luleå skärgård erbjuder ett intressant fiske. Här finns stor gädda samt abborre, sik, harr, lax och havsöring. Utanför älvmynningarna är spöfiske fritt vilket betyder att inget fiskekort behövs. Älvmynningarna och grunda vatten kring några av skärgårdsöarna bäst för gädda. I de yttre delarna av skärgården finns ett fint fiske efter harr. En speciell upplevelse för flugfiskare när hela havet kokar. På höstarna fiskas siklöjan för rommens skull. Kalixlöjrom är en välkänd delikatess. För den som gillar att pimpla erbjuder Luleå skärgård ett utmärkt fiske i skärgården. Tänk bara på att testborra innan du ger dig ut på för tunn is.

Vinterfiske

Från Luleås norra och Södra hamn kan du se människor sitta ensamma ute på stadsfjärdarnas is i timtal i ur och skur. Vad sysslar de med därute undrar du? De fiskar! Tricket är givetvis att borra ett hål genom det frusna vattnet först, sedan för du tillgång till fiskarna där under. Pimpla är ett annat ord för isfiske, och när vårvintersolens strålar värmer dig sittandes på ett renskinn eller en spark är det en mycket avkopplande sysselsättning.

Tips!

Ett enkelt sätt att komma igång med isfiske är att köpa ett pimpelspö och ge sig ut och leta efter ett hål som inte hunnit frysa igen efter föregående fiskare.

Här nappar det!

Det finns många fina platser att vinterfiska på i Luleå. Till exempel Björköfjärden, Furufjärden, Strapösundet, Sadra och norra hamn, Hertsöträsket, Örnabben och Stora Stenträsket.

Fiskekort köper du hos Luleå turistcenter i Kulturens Hus.