Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Topp 10 saker att göra i vinter

EU - European Region Development Fund

Det finns mycket att göra i Luleå, så att välja ut det bästa av det bästa är inte helt lätt. Vi har i alla fall fastnat för 10 unika upplevelser som du helt enkelt inte får missa när du besöker Luleå i vinter.

10. Skoter

Att köra snöskoter är både en folksport för oss här i norra Sverige. Men det är inte bara en fartfylld upplevelse på ett vansinnigt kraftigt fordon, det är även ett fantastiskt praktiskt färdmedel över snö och is.

Med en snöskoter kan du upptäcka mycket av den vackra natur vi har i Luleå.

9. Skidor

Skidor kan betyda mycket. Om du är ute efter adrenalin är alpina skidor kanske den allra bästa lösningen. Vi har ett par skidbackar för att stilla ditt begär.

Om du vill åka utför OCH uppför är längdskidor den bästa lösningen. Med ett par längdskidor ka du antingen utmana din fysik på Ormbergets fina elljusspår eller ta dig ut på äventyr i naturen då snön hårdnar under våren.

Hur som helst har vi något för dig här i Luleå.

8. Ice driving

”Gud vad hen tjatar om den där isen” tänker ni kanske nu. Ja, men det gör jag med all rätt. Det frusna havet ger Luleå fantastiska möjligheter under stora delar av året. En av dem är bilvägarna som tar dig ut de mest populära skärgårdsöarna. Bilvägarna, som klarar av stora lastbilars tyngd, bereds på den tjocka isen och så länge vägarna är öppna finns inte någon risk att isen ska rämna.

Hyr en bil och ta en tur ut till Jopikgården på Hindersön. Köp en våffla och ta det lugnt. Det är livskvalité.

7. Sverige nordligaste domkyrka

Mitt i staden, du bör se toppen av den vart du än vänder dig, hittar du Luleås domkyrka. Det är den nordligaste domkyrkan i Sverige och hela staden har fått anpassa sig efter den som center för arkitektur och byggnation. Domkyrkans topp, högt över bostadshusen intill, är en klassisk vy som symboliserar Luleå.

Kyrkan är öppen året om och du är varmt välkommen in.

6. Norrsken

Norrsken kommer inte på beställning. Du kan inte boka in det som en svävartur eller en konsert. Men för att öka dina chanser att se norrsken är det en bra idé att ta sig till Luleå. Luleå har bra förutsättningar för att norrsken ska ses på himlen på grund av att vi ofta har klar himmel i kombination med kall luft i kombination med en fri sikt mot norr– vilket ökar chanserna markant.

Ett tips är att ta sig bort från stadens artificiella ljus för att se det extra tydligt.

5. Åk med på isbrytare

Isbrytare är en naturlig del av transport för städerna kring Bottenviken. Under vintern fryser havet och sjötransporten behöver de stora isbrytarna för att klara av att fullfölja sina uppdrag.

Men du kan även uppleva en tur med isbrytare som privatperson. Endast en timma från Luleå centrum finns det två olika företag som erbjuder isbrytarturer och bad i havet med mera. En unik upplevelse som inte finns på många andra platser i världen.

4. Svävarturer i den frusna skärgården

Luleås vackra skärgård har 1312 öar och är ett måste-besök både sommar och vinter. Under sommaren är det lättare att ta sig ut till ytterskärgården med båttrafik, men då isen lägger sig över havet blir det svårare – men roligare.

Vårt förslag är att höra av dig till Brändön Lodge där de erbjuder svävarturer på det frusna havet. Ta en tur ut till packisen och beskåda det häftiga fenomen som skapar stora isberg.

3. Hundspann i mäktig natur

På grund av Luleås position i det arktiska Europa har vi lärt oss att bemästra vintern. Vi har en mängd smidiga lösningar för att hålla oss varma, roa oss och att transportera oss effektivt över is och snö.

En av våra favoriter när det kommer till transport är hundspann. Vacker natur, adrenalin och vackra djur – vad kan gå fel, liksom?

2. Isbanan

Runt Luleå centrum sträcker sig en 17 kilometer lång isbana, fri för allmänheten att beträda helt gratis. Här kan du ta en enkel promenad, åka skridskor eller rasta hunden om du vill det.

Isbanan är den största i sitt slag och har fått internationell uppmärksamhet för sin kvalité. 2017 genomfördes en deltävling av den holländska långloppscupen KPN Grand Prix, en av världens största skridskotävlingar, på isbanan till publiken och utövarnas jubel.

1. Världsarvet Gammelstad Kyrkstad

Gammelstad kyrkstad är ett episkt tidsdokument om hur samhället såg ut i trakterna runt Luleå för 400 år sedan. De små röda kyrkstugorna och den stora, medeltida kyrkan i mitten av det gamla samhället utgör en unik miljö som man helt enkelt måste besöka.

Om du inte tror mina ord – lita då på Unesco som 1996 upptog Gammelstad Kyrkstad på listan över världsarv omistliga för mänskligheten.

Om inte det räcker som argument för ett besök, då vet vi inte vad som hjälper.

 

P.S Många av aktiviteterna ovan kan du göra dagsturer från Luleå och kan bokas via länken nedan.

Boka din aktivitet här