Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Topp 5 — Här ska du leta efter Pokémons i Luleå

EU - European Region Development Fund

Sommaren 2016 i Luleå kommer bli ihågkommen som ”Pokémonsommaren”. Luleåbor i alla åldrar spenderade mer tid ute än någonsin i jakt på Pokémons och upplevde därmed Luleå på ett annorlunda sätt än tidigare. Förutom sol och motion belönades pokéjägarna med någonting kanske ännu mer värdefullt.

Utan att medvetet söka upp det själva, bekantade sig också Luleåborna och besökarna i staden med landmärken och arkitektoniska specialiteter.

Kulturstigen på Gültzau-udden fick en helt annan målgrupp än tidigare, guldklockan på Storgatan fick mer publik än någonsin och väggkonsten på Köpmangatan blev ett pokémongym.

Därför publicerar vi nu Pokéwalk – The Luleå Way – ett promenad- eller cykelstråk som tar dig till de bästa hotspotsen för Pokémon, där de flesta pokéstops berättar någonting om staden Luleå och dess historia. Vägen går längs de långa strandpromenaderna, förbi Luleås kompakta men pulserande centrum där du kan roa dig och shoppa samt förbi några av hela regionens mest hyllade restauranger.

Det finns mycket att upptäcka i Luleå centrum. Att Pokémon-vandra är ett utmärkt sätt att göra det på. Stanna gärna till på någon av stadens restauranger eller caféer för att ladda både ditt eget batteri och telefonens dito.

Luleås hotspots för Pokémon

Stadsparken

Tre pokéstops i tät anslutning till varandra. Här spenderar många Luleåbor kvällar och eftermiddagar i jakt på Pokémon. En säker plats för pokéjägaren.

Vanliga Pokémon: Elektriska.

Finns i närheten: Ett brett utbud av restauranger och barer inom ett par minuters gångavstånd om du vill ta en paus.

Gültzauudden

Här finns fem pokéstops inom ett par hundra meter, med närhet både till havet och naturen. Ett perfekt område för en lugn promenad med stor chans att hitta ett brett utbud av Pokémons.

Vanliga Pokémon: Vatten.

Finns i närheten: Under sommaren finns ett fik mitt på udden som erbjuder lunch och fika. En av Luleås finaste och mest solsäkra stränder finns också här samt ett mysigt promenadstråk genom klassisk kust-terräng.

Storgatan

Den plats det finns flest pokéstops på. En promenad eller cykeltur ned för Storgatan i Luleå ger dig tillgång till cirka 10-12 pokéstops och hela stadens utbud med restauranger, caféer och shopping. För besökaren med Pokémon Go i telefonen är detta ett måste.

Vanliga Pokémon: Stor variation.

Finns i närheten: Caféer, shopping och restauranger.

Norra hamn

Luleås ikoniska hamn som inrymmer flertalet White Guide-restauranger och den spektakulära restaurangen ”Båten” är också ett populärt tillhåll om du är på jakt efter Pokémon. Om hungern slår till är du på helt rätt ställe. Du når nämligen alltid ett pokéstop från restaurangerna som finns i hamnen.

Vanliga Pokémon: Vatten.

Finns i närheten: Bistro Norrland och Hemmagastronomi, två av de restauranger som återfinns i White Guide och som serverar lokala läckerheter året om.  Här kan du äta förstklassig mat och leta Pokémons samtidigt.

Kulturens Hus

Kulturens hus är synonymt med Luleås levande kulturliv och är på många sätt ett nav för staden. Här finns också en hel del möjligheter att fånga Pokémon på grund av flertalet pokéstops i närheten. Sätt dig på uteserveringen och njut av solen eller fika inomhus. Här finns dessutom Turistcenter, där besökaren i Luleå kan få svar på alla sina frågor.

Vanliga Pokémon: Stor variation – främst normala.

Finns i närheten: Café, restaurang, Turistcenter, bibliotek, shopping.