Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Upptäck Bälingeberget

EU - European Region Development Fund

Vad är ett äventyr? Valsafari i ishavet eller kanske topp-tur till Kebnekaise? Storslagna vyer i orörd natur, stillhet och tystnad. Vad man än förknippar med äventyret kräver det oftast investeringar i tid och pengar.

Hur gör man som småbarnsförälder när tid är en bristvara och själen skriker efter utrymme. Tricket är att se träden utan att bli skymd av skogen. Att ha privilegiet att bo i Norrbotten och Luleå gör att man har naturen runt knuten. Ibland storslaget, ibland smått, men alltid nära till en paus i en annars inrutat vardag.

En och en halv mil längs Luleälvens södra strand ligger Bälingebergets naturreservat. Ett välbesökt utflyktsmål för lulebon men kanske inte så känd för turister. Med sina 139 meter över havet behövs inga stegjärn vid bestigning. Men här bjuds man ändå på en unik naturupplevelse. På grund av landhöjningen stod Bälingeberget under vatten för 10 000 år sedan. Då stod havsytan 230 meter högre än nu. Detta medför en fantastisk miljö som skapats under årtusenden då landet långsamt höjer sig efter inlandsisens tyngd.

En försommarsöndag packar vi in familjen i bilen för en klassisk Luleå-utflykt. Bälingeberget nås lättast med bil men vill man ha en extra utmaning kan man hyra en cykel i stan och få en bonusupplevelse då vägen går genom jordbrukssamhället på Luleälvens vackra södra strand. Reservatet har en stor parkering och det finns gott om rastplatser längs de utmärkta vandringslederna.

Vi startar vandringen på bergets norra sida. Trots att det är varmt och de första myggen har anlänt är det blött och fortfarande lite snö kvar. Norrsidan är skuggig och den bevarade urskogen med tallar upp till 400 år gamla hjälper kung Bore behålla greppet lite extra länge. Skogen är sagolik och här hittar man flera arter orkidéer och svampar. Stigen leder oss långsamt uppåt och vi når strax den första rastplatsen. Ved finns på plats och snart sprakar en brasa att grilla marshmallows över när mackor och varm choklad inmundigats. Här är plötsligt tystnaden påtaglig. Kontrasten förstärks av att vi för bara en knapp halvtimme sedan satt i stadstrafik i Luleås pulserande centrum. Rastplatsen får agera basläger. Vi lämnar våra ryggsäckar och tar oss vidare för att utforska de magnifika klapperstensfälten. Stora och böljande, formade av havet för tusentals år sedan breder de ut sig. Vandringsleden skär knappt märkbart igenom stenmassorna. Man kan nästan höra ekot av havet som svallade här för länge sedan. Bergets sydsida bjuder på vacker utsikt, klipphällar och grottor som också formats av forntidens vågor. Uppe på toppen kan man välja en längre led som går runt reservatet och slutar vid parkeringen. Men barnen börjar krokna lite. Vi väljer att ta samma väg tillbaka. Dessutom har vi ryggsäckarna i vårt basläger. Vi hittar lite älgspillning och påminns om det rika djurlivet. Här kan man se både orre och tjäder om man har tur. Vi fann förutom älgbajset ivriga myror och en rovfågel som hungrigt vakande över trädtopparna.  Smältvatten porlar längs stigen och snart är trötta ben bortglömda när leken tar över i bäckarna. Äventyrsdosen är för stunden fylld. Allt som behövdes var en förmiddag i urskog bland stenar och myror. 

Närheten till stillheten är påtaglig i Luleå. Bälingeberget är bara ett av flera med smultronställen som lurar runt hörnet. Inte avlägset, inte dyrt, men nog för att fylla oss med orörd natur och en stunds stillhet.

Att tänka på

Bälingeberget är ett naturreservat och allemansrätten gäller här. Elda får man göra på avsedd plats.

Vandringen är lätt men det kan vara blött. Lättare vandringskängor är att föredra. Utrustning finns att hyra på Äventyrsbutiken Hägglunds i Luleå. Vill man ta en cykeltur finns cykeluthyrning på Lapland Archipelago Adventures.

  • Det finns en stor parkering i norra delen av reservatet
  • Flertalet markerade och skyltade stigar guidar dig runt i reservatet
  • Det finns flertalet grillplatser i reservatet
  • Vid grillplatsen på toppen av berget finns ett torrdass
  • Det är fin utsikt över Bälingeträsket och Luleälven från toppen av berget