Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Upptäck Luleås vinterskärgård

EU - European Region Development Fund

I Luleå skärgård, med 1 312 öar, plogas många mil vinterväg, en service till både bofasta och besökare. Upplev känslan att färdas med bil mellan öarna. Prata med skärgårdsborna och förundras över det faktum att om bara någon månad, är fjärden utanför fylld av båtar. Lyssna på tystnaden och känn lugnet – vila dina ögon just där den fria horisonten möter himmelen och fyll dina depåer med energi från de oändliga vita vidderna. Här finns det gott om plats att bara vara, att låta tanken löpa fritt och hitta hem. Till dig.

Isbergen i den yttre skärgården

Packisen, det vill säga de isberg som kan bildas av trycket när det öppna havet möter den kustnära skärgårdens islinje, ger en konkret känsla av arktisk miljö. De vita vidderna och isens formationer som ibland blir upp till tio meter höga är fascinerande.

Sväva fram över isen

Du svävar bokstavligen en bit ovanför marken eller isen när du färdas med en svävare. Det svänger, snurrar och far, vilket gör själva färden till en minnesvärd attraktion i sig. Med svävare kan du färdas över det frusna havet ut i skärgården även under perioder på vintern då det inte är säkert att isen riktigt bär för tyngre fordon. Målet för utflykten kan vara packisen i den yttre skärgården eller till den lilla ön Brändöskär för ett besök i det gamla kapellet där du serveras varm dryck. Ett kliv ur svävaren på den frusna havsisen och du kan sikta både säl och havsörn om du har tur.

Ta bilen ut i skärgården

Att våga köra bil över isarna i skärgården eller på den frusna älven låter otroligt i mångas öron. För luleborna är det däremot naturligt en stor del av vintern att kunna färdas med bil mellan öarna utanför kusten. Att köra på isen är riskfritt om du håller dig inom de upplogade isvägarna och isens bärighet kontrolleras noggrant med provborrningar. I regel öppnas isvägarna i slutet av januari eller början av februari beroende på väder och kyla. Tydlig skyltning anger om isvägarna är tillfälligt stängda eller när säsongen är över. Var uppmärksam på att begränsad hastighet råder.

LÄS OCKSÅ: Ett cykeläventyr på fruset hav

Testa fiskelyckan även vintertid!

Från Luleås norra och södra hamn kan du se människor sitta ensamma ute på stadsfjärdarnas is i timtal i ur och skur. Vad sysslar de med därute undrar du? De fiskar! Tricket är givetvis att borra ett hål genom det frusna vattnet först, sedan får du tillgång till fiskarna där under. Pimpla är ett annat ord för isfiske, och när vårvintersolens strålar värmer dig sittandes på ett renskinn eller en spark är det en mycket avkopplande sysselsättning.

LÄS OCKSÅ: Testa fiskelyckan