Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Vandra

Tips på vandringsleder

EU - European Region Development Fund

Vandra

Luleå har många vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad. Var och en visar sin del av stadens historia och den variationsrika naturen.

För dig som söker lite tuffare terräng kan en vandring över de stora klapperstensfälten på Bälingeberget vara både utmanande och fascinerande. Detta var en gång i tiden en liten kobbe mitt i havet som steg över havsytan efter inlandsisen och landhöjningen. Bälingeberget är täckt av stenar som har formats av vågorna. På denna trolska plats kan du se fantastiska formationer och njuta av vyn från berget.

Vill du hålla dig på marknivå? Gammelstads kyrkstad är ett välbesökt turistmål. Det är inte bara ett av UNESCO:s världsarv utan även ett populärt tillhåll för flera sällsynta fågelarter. Här kan du vandra på det som en gång var havsbotten och nu transformerats till en vacker skogsmiljö med fina gångstråk.

I Luleå finns flera utmärkta vandringsområden nära centrum. Till Luleåbornas egna favoriter hör leden kring Hertsöträsk – med urskog, raststugor och grillplats lättillgängligt. Det går även att prova fiskelyckan i Hertsöträsket för den som vill stå stilla en stund. Om du befinner dig här under rätt säsong kan du se orkidéer och näckrosor färglägga myren.

Luleå har mycket att erbjuda dig som vill ta dig ut i naturen och vandra. Vi har sammanställt våra favoriter i en vandringsguide och vi hoppas att du kommer gilla dessa platser lika mycket som vi gör.

Välkommen att upptäcka Luleå till fots!

Vandringsguide

För förslag på rutter för vandring kring Luleå och i skärgården, ladda ned vår guide:

Vandra i skog och skärgård (SV)

Forest and archiepelago hiking (EN)

Guiden i pappersversion finns hos Luleå turistcenter i Kulturens hus.