Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Norrbottens museum

EU - European Region Development Fund

Norrbottens museum

Norrbottens museum är länsmuseum i Sveriges till ytan största län. Vid museet bedrivs verksamhet inom kulturmiljövård, arkeologi, etnologi, dokumentation, arkiv, bibliotek och samlingar, pedagogik samt en omfattande utställnings- och programverksamhet.

Norrbottens museum ingår som en av basenheterna i Kultur och utbildning, Avdelningen för regional utveckling, Region Norrbotten.

 

Norrbottens museum finns på två platser:

Norrbottens museum, Luleå centrum

I byggnaden i Luleå centrum visas utställningar som skildrar Norrbotten, kulturarv och omvärd. I utbudet ingår kultur i nutid, kulturhistoria, konst och dokumentära projekt.

Utifrån dagsaktuella frågor, historiska berättelser, kultur och samhälle erbjuds museibesökare i alla åldrar visningar, workshops och föredrag.

I museibyggnaden finns också ett mysigt kafé och en butik med norrbottniskt hantverk och litteratur om och från Norrbotten. 

 

Norrbottens museum Björkskatan

På området Björkskatan i Luleå finns museets arkiv och bibliotek med handlingar och litteratur om länets historia. I samarbete med Norrbottens föreningsarkiv bevarar och förmedlar vi även länets föreningshistoria.

Här finns också museets verksamheter inom arkeologi, bebyggelse, etnologi, foto och film, samt avdelningen Bildarkiv och föremålssamlingar. Bildarkivet rymmer över två miljoner bilder som speglar människorna och samhällsutvecklingen i Norrbotten. I föremålssamlingarna finns arkeologiska och kultur- och konsthistoriska föremål från olika epoker av länets historia. Mellan det äldsta och yngsta föremålet skiljer det 11.000 år!Plats
  • Storgatan 2 Box 266
  • 97108 Luleå
  • Sverige

Öppna karta

Kontaktinformation