Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Junkön är en stor ö med bofast befolkning. Flera yrkesfiskare har sin hemmahamn på ön. Under sommaren fiskas strömming, sik och laxöring och under hösten trålar man efter siklöja och i förlängningen havets guld, löjrommen. Junköns natur består till stor del av skog och sand. Den ena halvan av ön är mer eller mindre skogsbeklädd och den andra halvan består helt av sand. Tyvärr kan man inte besöka denna delen av ön eftersom Flygvapnet har den som attackmål vid sina övningar. I Junköns skogar finns det tallar som är äldre än 200 år.

Sevärt

Besök den mystiska väderkvarnen som är mer än 200 år gammal. Väderkvarnen som är av hattkvarnstyp byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet. Av vem är omtvistat. Bykärnan är en genuin och intressant skärgårdsmiljö. I gästhamnen finns ett sommarcafé och ett skärgårdsmuseum som visar hur det var förr i skärgården. 

På Junkön finns det två uthyrningsstugor, fina möjligheter till tältning och två bokningsbara bastur. Sommartid trafikerar turbåtar ön dagligen.

 

Plats
  • Junkön
  • 97185 Luleå
  • Sverige

Öppna karta

Kontaktinformation
Bokning

Besök vår webbplats, ring oss eller använd länken nedan för att göra din bokning.

Boka här