Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Sevärdheter

EU - European Region Development Fund

Utforska Luleås sevärdheter

Luleå har många sevärdheter året runt. Här kan du läsa kort om några av alla de saker du kan uppleva under ditt besök. Välkommen att upptäcka Luleå – året runt!

I centrala Luleå finns många intressanta sevärdheter. Ta en promenad längst Gültzauudden och upptäck de konstverk som lokala konstnärer placerat ut direkt i den omgivande naturen. Vid Hermelinsparken ligger Norrbottens Museum, med olika utställningar från Norrbottnisk folklivshistoria och samisk historia.

Sveriges nordligaste domkyrka, Luleå domkyrka, bidrar till Luleås karaktäristiska stadsbild. Kyrkan är öppen för besök året runt och det kostar ingenting att gå in och ta sig en titt.

Närheten till vatten definierar de centrala delarna av Luleå. Oavsett årstid går det att ta sig runt från den norra till södra hamnen. Vintertid plogas en isbana på Lule älv med flera olika stråk att välja på. Totalt är hela isbanan nästan 11 kilometer lång och den fylls av människor som promenerar, åker skridskor eller lånar sparkar.

Luleå skärgård består av hela 1312 öar, kobbar och skär. Här finns mycket att se och uppleva. Fantastiska sandstränder, möjligheter för olika aktiviteter och vattensporter för stora och små, intressant kulturhistoria med välbevarade detaljer och byggnader. Luleå skärgård har ett unikt växt- och djurliv. Du har möjlighet att se sälar, olika fåglar och vilda smådjur när du vandrar i den rika och varierande växtligheten.

En mil utanför centrala stan ligger Gammelstads kyrkstad, som är med på Unescos lista över världsarv. Detta är världens största och bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.

Gammelstads Visitor Centre erbjuder guidade visningar av kyrkstaden. Se en utställning om Gammelstads historia, få information och tips på fina smultronställen i kyrkstaden, eller köp ett minne i souvenirbutiken.

I anslutning till kyrkstaden ligger friluftsmuseet Hägnan, ett resmål som passar hela familjen. Här finns djur att klappa och hälsa på, café, charmiga små stugor som låter dig resa tillbaka i tiden.

Gammelstadsviken är väl värt ett besök för den som vill se djur och natur. Vägen dit går längs preparerade leder med spångar som håller fötterna torra. Många spännande fågelarter häckar i viken under sommaren, bävrar bygger bon och det händer att älgar ses simma över sjön.

  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}
Vi hittade inga resultat på din sökning.
  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}