Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Skärgård och vatten

EU - European Region Development Fund

Luleå skärgård är en egen värld. 1312 skiftande öar, präglade av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattssol. Luleborna ville länge ha den vidsträckta, stadsnära skärgården för sig själva. Det har gjort den välbevarad och slumrande. En upplevelse för alla, och alla sinnen.

Strandhoppa och övandra med barnen. Somna och vakna i en skärgårdsstuga till ljudet av sjöfåglar, vågor och vind. Ljusa, stilla nätter eller dagar av äventyr. Dagstur eller skärgårdsluff. Upplev Luleås skärgård på ditt sätt. Du lämnar allting på land, brukar de skärgårdsvana säga.

Det världsliga rinner av och tiden saktar in. Här luktar friskt, inte hamn utan hav. Luften är klar och vattnet bräckt. Vädret skiftar. Sol blir sommarregn och spegelblanka vatten blir krabb sjö. Skärgården är nyckfull. Bara den populära ön Klubbviken har två helt olika sidor: en idyllisk och enkel med turbåtar, sandstränder, restaurang och roliga aktiviteter, en orörd och vänd mot havet.

Båttrafiken till de större öarna är bra och bekvämlig. Med egen båt kan du lägga till vid naturhamnar och ha hela öar för dig själv. Skärgården är vildvuxen men på samma gång flack, lättåtkomlig och säker för barn. Här får fantasin ta plats. Bada i färskvattnet från Norrbottensmäktiga älvar. Längre ut möts älv och hav och vattnet blir bräckt.

Smaka skärgården. Njut av den fantastiska skärgårdsbuffén ombord på turbåten M/S Laponia. Laxen fångas i havsvikarna medan bär och svamp plockas på öarna. Avnjut Klubbvikens stekta strömming med mos, lingon och skirat smör.

En del öar har varit bebodda i hundratals år. Längst ute på havsbandet ligger Rödkallen, Kluntarna, Småskär och Brändöskär, förlagda i tidens och vädrets makter. Kvar finns fiskarstugor, fyrvaktarboställen, lotsstugor och fyrar. Kliv in i timrade kapell från 1700-talet. Vintertid kan du bevittna den smått magiska flödesisen resa sig som en vägg mot världen.

Sommartid öppnar sig havet mot horisonten. Floran och faunan är unik. Här finns rådjur, älgar, havsörnar och kvarglömda renar som betat på öarna under vintern. Längst ut blir sälar en allt vanligare syn. I vattnet simmar strömming, sik, lax, abborre, harr, gädda och löja. Godast av alla sägs havsöringen vara, efter löjans rom. Här finns sälar och fiskar som hör hemma i ishavet, reliker från istidens slutskede. I skärgården växer hjortron, havtorn och åkerbär. Klar luft och ljusa nätter får bären att explodera av smak. Här doftar ljung, blålera och bottenviksmalört. Här skymtar strandögontröst och gultåt. Man ville länge inte marknadsföra den. Man ville ha den för oss själv. Det har gjort Luleå skärgård välbevarad och slumrande, perfekt för äventyr och upplevelse, eller för stilla dagar som aldrig tar slut.

  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}
Vi hittade inga resultat på din sökning.
  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}