Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Skärgård och vatten

EU - European Region Development Fund

Luleå skärgård är en egen värld. 1312 skiftande öar, präglade av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattssol. Luleborna ville länge ha den vidsträckta, stadsnära skärgården för sig själva. Det har gjort den välbevarad och slumrande. En upplevelse för alla, och alla sinnen.

En välbevarad värld

Luleå skärgård är en del av Bottenvikens skärgård som stäcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda vid den finska gränsen i nordost. Här är vattnet varken sött eller salt, det är bräckt, vilket har påverkat växterna och djuren på de 1312 öar som tillhör Luleå skärgård. Välkommen till en välbevarad värld präglad av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattsljus. Nära stadskärnan, men ändå avskilt, finns något för alla och för alla sinnen.

Njut av de ljusa sommarnätterna i skärgården

Somna och vakna i en skärgårdsstuga till ljudet av sjöfåglar, vågor och vind. Njut av dagsutflykter på dagen och vänta in den ljusa, stilla natten och avsluta med en härlig bastu efter en dags av äventyr. Du lämnar allting på land, brukar de skärgårdsvana säga. Det världsliga rinner av och tiden saktar in. Här luktar friskt, inte hamn utan hav. Luften är klar och vattnet bräckt.

Luleå kommun erbjuder 12 stugor stugor fördelat på fyra öar att hyra under sommaren. Stugorna har 4-10 bäddar och det finns tillgång till bastuanläggningar med allrum. Under högsäsong finns stugvärdar på flera av öarna.

På Klubbviken finns både tvåbäddsstugor med utsikt över havet och fyrbäddstugor komplett med eget kök och toa att hyra.

Några tips inför din skärgårdsvistelse:
  • Endast Junköns och Klubbvikens stugor erbjuder tillgång till rinnande vatten och el. Till övriga öar måste du ta med dig dricksvatten i exempelvis en dunk. På Kluntarna, Småskär och Brändöskär finns solceller för viss belysning och laddning av till exempel mobiltelefon (ta med egen 12V-kabel). En ficklampa kan vara bra att ha under augustinätterna när mörkret kryper på.
  • Äta bör man! Endast Klubbviken erbjuder restaurangmöjligheter, så kom ihåg att packa med mat. Skärgårdsklimatet kan vara nyckfullt så att packa med lite extra proviant skadar inte.
  • Kom förberedd! I Luleå skärgård finns massvis att uppleva och se. Klicka på länkarna för att komma till våra guider till de bästa kajakturerna och vandringsstigarna i Luleå skärgård. Du kan även besöka Luleå Turistcenter och hämta fysiska guider som du kan ta med dig till ön.

Skärgårdstrafiken

Under sommaren trafikeras vattnet av turbåtstrafik till de största och mest populära öarna. Välj mellan en dagsvandring bland fiskelabyrinter och klapperstensfält på Kluntarna, övernatta på Småskär och besök det äldsta kapellet i skärgården, eller varför inte ett härligt restaurangbesök på Klubbviken i solnedgången.

M/S Stella Marina är Luleås badpendel och går mellan Södra hamnplan i centrum och Klubbviken Havsbad.

M/S Laponias turbåtstrafik avgår från Södra hamnplan och tar dig från brygga till brygga mellan skärgårdsöarna. Enklare mat finns ombord. 

På M/S Laponias egna kryssningar stiger du ombord vid Teaterkajen i Norra Hamn. Henne väljer du om du vill åka på en kryssning.

Tidtabeller

Kryssningar

Räkfrossa

Njut av räkor i Luleås vackra skärgård under en tre timmar lång kryssning. Alternativ till räkor förbeställs vid bokning. Skepparen väljer alltid en rutt som är lämplig med tanke på väder och vind. 

Kvällskryssning

Under högsommaren kan du göra en kvällskryssning med Laponia rederi till Brändöskär. Båten lägger till vid det pittoreska fiskeläget och de som vill får en guidad tur på ön. Förutom miljön i allmänhet är kapellet från 1774 väl värt ett besök. Under båtturen serveras middag, dragspel och sång. 

3 saker att tänka på

Luleå skärgård är förhållandevis grund, medeldjupet är ungefär 10 meter. Det innebär krabb sjö (korta, branta vågor) när vinden friskar i. Det innebär också att grund och stenar kan finnas mitt på en stor fjärd.

Vattenståndet påverkas av lufttryck och vindar. Mellan hög- och lågvatten kan det skilja så mycket som 2 meter.

Sommartid är sydliga och sydvästliga vindar de vanligaste och skärgårdens alla överfarter påverkas mer eller mindre av dessa vindriktningar. Men nätterna är ljusa och oftast lugna så om det är blåsigt på dagen kan du paddla på natten istället!

Ö-namn i Norrbotten

Namnen på öarna präglas av gamla dialekter och betydelsen är inte alltid självklar idag. Växtlighet, djurliv, personnamn och öarnas karaktär har ofta gett öarna deras namn. På grund av landhöjningen finns önamn på fastlandet och de större öarna kan ha flera namn. Här är några för- och efterled som man stöter på i Bottenvikens skärgård.

AVA – Utbuktning av vattendrag
BASTA – Enkel fiskestuga
BRÄNNA, BRÄND – Skog brändes för att få odlingsbar mark. Då uppstod en bränna
BÅDAN – varslar (bådar) om fara för grund genom att bränningar syns
BÖRST – Björk
ESP, ÄSP – Trädet asp
GRÅSJÄL, SJÄL – Gråsäl
GRÖNNA – Grund
HARE, HARUN – Grund i vattenbrynet, stenig holme
HUVUD – Hög, kullig terräng
KALLE – Kal klippa som sticker upp ur havet
KLUBB, KLOBB – Liten, hög holme
KUNO – Kvinna
MJO, MJU – Smal
NÖRD – Norr, nord
REFT – Långsträckt grusås
REV, REVEL – Sten- och grusås i vattenlinjen
SKATA – Udde
SLADA – Mycket grunt vatten
VARP – Plats för notfiske (notvarp). Ett stort nät dras genom vattnet och tas ihop vid stranden eller i en båt
ÖR – Sand, grus, grusås

  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}
Vi hittade inga resultat på din sökning.
  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}