Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Vinteraktiviteter

EU - European Region Development Fund

Välkommen till vinterstaden Luleå

Större delen av året täcker snön backen i Luleå. Från november till april är det oftast vinter. Och det är goda nyheter för dem som bor här vid Bottenvikens kust, ett par mil söder om polcirkeln. För är det någonting vi gillar i Luleå, så är det vintersport.

Luleå är den självklara sportstaden i norra Sverige och en av de mest framgångsrika i hela norden. Ishockey är en stor del av vår kultur och Luleå Hockey, både dam- och herrlaget, är omåttligt populära bland invånarna i Luleå och större delen av Swedish Lapland. Ett derby mot lokalrivalen Skellefteå AIK, Luleås edsvurne fiende i ishockeysammanhang, måste du besöka om du är intresserad av idrott. Ishockeyarenan ligger ett par hundra meter från stadens centrum och är nära beläget de flesta hotell i staden.

Om du vill sporta på snön så finns det otroligt många alternativ. Snön och isen, som täcker Luleå och skärgården en stor del av året, är en perfekt lekplats för alla som gillar vintersport.

Bottenviken fryser till is på grund av det bräckta vattnet som varken är salt eller sött. Älvvattnet som rinner ut i viken ligger bakom detta fenomen och det gör Bottenvikens skärgård unik. På vintern förvandlas den till en enda stor lekplats för vinteraktiviteter och Luleå är den naturliga platsen att börja äventyren på.

Det mesta kretsar förstås kring Luleås isbana – den vidunderliga skridskobana som är Luleås vinterbesöksmål nummer 1. Här kan du se holländska elitåkare försöka slå världsrekord ena dagen, för att andra dagen se en mamma åka runt med barnvagnen på isen för att komma ut i friska luften för en stund. Isbanan är för alla och det är upp till dig vilket transportmedel du vill använda. I södra hamn kan du låna en spark om inte skridskor är din kopp av thé.

Andra transportmedel som är en del av vår kultur är skidorna. Skidor väljer man efter behov och terrängtyp – men de två vanligaste typerna är dem som man brukar om på längden och utför.

Förutsättningarna för att åka längdskidor i Luleå är optimala. Ett stenkast från staden finns vårt längdskidparadis Ormberget där det finns över 30 kilometer skidspår so passar amatörer och elitåkare. Längdskidor är också att rekommendera om du vill uppleva skärgården under vårvinter. När skaren lagt sig över isarna och solen skiner ned på den de små stugorna ute i skärgården. Att ta en kaffe där, i skydd från vindarna och med värmande solstrålar i ansiktet ­– det är oslagbart.

Flera företag hyr även ut snöskor och fatbikes, cyklar med extremt breda däck, och guidar er mer än gärna i Luleås stora ölandskap.

Om adrenalin är mer din grej, då tycker vi att du tar en dagstur till Måttsundsbacken cirka två mil söder om Luleå. Det är backen Luleåborna själva åker till när de vill känna fjärilarna i magen och vinden mot kinden.

I Luleå finns också flera företag som erbjuder en åktur med hundspann. Du kan, med lite framförhållning, till och med få en flygtransfer från Luleå Airprt till ditt boende med hundspann.

Att boka en hundspannstur är bland det mest populära aktiviteterna hos besökaren av Swedish Lapland och Luleå är inget undantag. Det är ett perfekt sätt att uppleva naturen och samtidigt känna adrenalinet pumpa.

Som ni märker gör vi mycket roligt av vår vinter. Här längtar vi efter snön eftersom det är förutsättningen för alla de roliga aktiviteter som är en del av vår livsstil här i norr.

  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}
Vi hittade inga resultat på din sökning.
  • {{ CurrentFilter.Page }} av {{ CurrentFilter.TotalPages }}