Strax utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad, ett av Sveriges 15 världsarv. Gammelstads kyrkstad är sedan 1996 upptagen på UNESCOs världsarvslista över platser värda att bevara. Gammelstad var i själva verket stadens centrum ända fram till 1600-talet. Landhöjningen gjorde att hamnen i Gammelstad blev för grund och staden tvingades flytta närmare kusten år 1649.

Men det var i Gammelstad som Luleås historia började. Det var framför allt kyrkan, som är

norra Sveriges största senmedeltida stenkyrka, som utgjorde samlingsplatsen föör befolkningen. Det fantastiska är att kyrkan finns kvar på samma plats sedan 1492 och fortfarande är i bruk.

Det upprättades även kyrkstugor som långväga besökare övernattade i till följd av den rådande kyrkoplikten. Idag finns det över 400 kyrkstugor bevarade och traditionen av tillfållig övernattning lever vidare. Kyrkstugorna byggdes av socknens bönder i en tid då det var plikt att gå i kyrkan och de stora avstånden i norra Sverige omöjliggjorde besök över dagen. Men Gammelstad besöktes inte enbart av dessa skäl, den sociala samvaron var också viktig. Under kyrkhelgerna fylldes gränderna med lediga, helgklädda människor, kyrkklockorna dånade och vänskapsband knöts, upprätthölls eller bröts. Den säregna kulturmiljön är välbevarad och härbärgerar atmosfären från gångna tider. Den som strosar genom kyrkstaden kan med lite fantasi nästan se och höra hur bönderna anländer till kyrkstaden för att ställa i ordning sina stugor.

Gammelstads kyrkstad på vintern.

Friluftsmuseet Hägnan

Friluftsmuseet Hägnan, ett stenkast från kyrkstaden, är också värt ett besök när du befinner dig i Gammelstad. Hägnan visar hur livet tedde sig i en by i regionens kustland vid 1700- till 1900-talet. Museet har byggnader från hela Swedish Lapland och erbjuder ett rikt, varierat utbud av aktiviteter och upplevelser för alla åldrar. Det finns mycket att se och missa för all del inte butiken som ger besökarna en resa tillbaka i tiden. Grisarna, getterna, kaninerna och hönorna brukar också vara populära kompisar för de minsta besökarna. Läs mer om Friluftsmuseet Hägnan.

Guidade visningar 

Under vintern är kyrkstaden en stilla plats att vandra omkring på och det är lätt att fara iväg till en svunnen tid. Om du vill uppleva något extra tillsammans med andra är en guidad lyktvandring värt att boka. När mörkret faller och du bara har en stallykta i handen upplevs hela kyrkstaden som den var förr i tiden, och under turen bjuds du även på en och annan skröna.

Besök Gammelstad Visitor Center, Luleå Travel eller Luleå Guided Tours för guidade visningar. 

Visitor Center

Mitt i kyrkstaden i det gamla Betelkapellet från 1800­-talet hittar du Gammelstad Visitor Center. På Visitor Center kan du få information om Luleå och Swedish Lapland i allmänhet och Gammelstad i synnerhet. Här finns ett bildspel, världsarvsutställning och en liten souvenirbutik.