Känner du för ljumma skärgårdsvindar i ansiktet? Grattis! Öarna i Luleå skärgård är många, du kan paddla längre eller göra små strandhugg då och då. På en del öar erbjuds fina servicemöjligheter. Du kan bo i stuga, äta på restaurang eller till och med bada bastu.

Vill du hitta en alldeles egen ö? Bland över tusen öar finns såklart flera utan bryggor, stugor och andra faciliteter. Här kan du njuta av den variationsrika naturen. Den som är intresserad av växter och geologi har mycket att finna. Här hittar du till exempel blomman med det vackra namnet strandögontröst, som inte finns någon annanstans i världen än i Luleå skärgård.

Vill du se stan från nytt perspektiv? I Luleå centrums södra hamn kan du hyra kajak och paddla till Gråsjälören med utsikt mot staden, kulturminnesmärkta Stensborg eller populära badplatsen Niporna. Det är enkelt att stanna en hel dag, gå iland på en strand för att grilla middag och njuta av kvällssolen. Välkommen att upptäcka Luleås vatten!

Kajakguiden

Ladda ner vår kajakguide i pdf-format eller hämta en fysisk guide hos Luleå turistcenter innan du ger dig ut! I guiden tipsar vi om flera roliga turer i Luleå skärgård uppdelat i tre nivåer: lätt, medel eller svår. Se dem som en fingervisning. Tidsangivelserna är beräknade för bra väder och en van paddlare. En sträcka som ena dagen är busenkel kan plötsligt, när det blåser upp, vara riktigt besvärlig. Kolla sjörapporten och använd gott omdöme!

Viktigt att veta

Skärgården är förhållandevis grund, medeldjupet är ungefär 10 meter. Det innebär krabb sjö (korta, branta vågor) när vinden friskar i. Det innebär också att grund och stenar kan finnas mitt på en stor fjärd. Vattenståndet påverkas mycket av lufttryck och vindar. Mellan hög- och lågvatten kan det skilja så mycket som 2 meter.

Sommartid är sydliga och sydvästliga vindar de vanligaste och skärgårdens alla överfarter påverkas mer eller mindre av dessa vindriktningar. Men nätterna är ljusa och oftast lugna så om det är blåsigt på dagen kan man paddla på natten istället!

Sjökort och mer läsning

Komplettera med terrängkartan, skala 1:50 000, eller sjökort som har mer utförlig information om grund, utmärkning, farleder med mera. Båtsportkortet för Bottenviken är ett sjökort i en hanterlig storlek och finns även inplastat och tål vatten. På lulea.se finns mer information om skärgården och beskriver några av öarna. Boken ”Din egen lots till Luleå skärgård” finns att köpa på Luleå turistcenter i Kulturens hus.

Fler isättningsplatser

De flesta småbåtshamnar fungerar bra, oftast finns en strandremsa eller sjösättningsramp där man kan lägga i kajaken (se även www.bottenviken.se). I ledbeskrivningarna beskrivs bra startplatser, men fler alternativ finns:

Brändö hamn(Google Maps): Fiskehamn, sjöbodar och festplats med dansbana. Midsommarfirandet är stort här. Hamnen renoverades 2011. Båtramp finns samt en och annan strandremsa mellan sjöbodarna.

Lövskär (Google Maps): En av de största småbåtshamnarna i Luleå. Här finns också yrkesfiskarnas hemmahamn och bästa startplatsen för paddlare är en liten strand vid östra änden av parkeringen.

Tjuvholmssundet (Google Maps): Sandstrand och båtlänning för stug- och husägare på Sandön. En farled går i sundet, så var observant när du ger dig iväg. Begränsat med parkeringsplatser, men för små sällskap brukar det gå bra. Lulviksbadet på andra sidan Hamnudden har fler parkeringsplatser.