I Luleå cyklar vi överallt och året om. Under sommaren tar vi våra cyklar vart vi än ska, vilken tid på dygnet det än är. Midnattsljuset gör det möjligt för oss att njuta av en av Sveriges främsta cykelstäder dygnet runt.

När vi kommer ut från staden, förvandlas cykelstråk till stigar och vi tar gärna en tur med en mountainbike genom vår vackra natur. Om det rör sig om träning eller nöje spelar oss mindre roll, båda två går att finna i denna stad. Till och med när terrängen blir oländig eller vinterns halka och snömassor försvårar framkomligheten sätter vi oss på sadel för i Luleå är det många som cyklar fatbikes. Kärleken till denna märkliga cykel beror mycket på den frihet som den ger oss – varken havsis eller myrlandskap kan stoppa dig på en fatbike.

Cykelguiden

Vi har samlat våra favoritrundor i en cykelguide och vi hoppas du ska ha nytta av den! Vill du kan du även hämta ett fysiskt exemplar hos Luleå turistcenter i Kulturens hus. Där kan du även få tips och råd inför din cykelrunda och dessutom shoppa fina Luleå-souvenirer. 

Ladda ner cykelguiden här. Se våra andra guider här.

Cykelvett och etikett

När du cyklar gäller nästan alltid samma regler som när du kör bil. Som cyklist ska du cykla på cykelbanan, finns ingen cykelbana ska du cykla på vägrenen. Vid övergångs- ställe, hoppa av och led cykeln. Om du cyklar över ett övergångsställe så har du väjningsplikt gentemot både gående och fordon på vägen. Se dig noga för om du korsar en trafikerad väg, generellt har du som cyklist väjningsplikt. Turerna i denna guide cyklar du på egen risk.

Turbåtar

Skärgården trafikeras under sommaren och hösten av turbåtar till de största och populäraste öarna i Luleå skärgård: Sandön, Hindersön, Junkön, Kluntarna och Brändöskär. Du når Luleå kommuns skärgårdsstugor, Jopikgården på Hindersön och Klubbviken på Sandön med turbåt. De avgår från Södra hamn. Turlista och mer information hittar du på: www.lulea.se.

Lagar

 • Cykelhjälm obligatorisk för alla under 15 år. Rekommendationen är att alltid bära hjälm när du cyklar, oavsett ålder.
 • Ringklocka ska finnas.
 • Fram- och bakljus och reflexer ska finnas på cykeln. Vitt ljus fram, rött ljus bak (gäller när det är mörkt).
 • Det är förbjudet att cykla på trottoarer.

Tips

Man vet aldrig när olyckan är framme så därför kan det vara bra att ha med sig lite utrustning för säkerhetsskull, speciellt på de längre turerna. Ta för vana att alltid föra en kontroll av cykeln så att allting funkar som det ska. 

Bra att ha med sig:
 • Extra cykelslang och däckavtagare
 • Pump eller kolsyrepatron
 • Lagnings-kit
 • Multiverktyg med insexnyckel.
Innan du cyklar iväg:
 • Kontrollera bromsar
 • Lufttrycket i däcken
 • Sadelhöjd
 • Att styret sitter fast

Cykelkarta med Luleå tätorts alla cykelvägar finns att hämta på Luleå turistcenter. Version i pdf-format: www.lulea.seEn cykelpump finns vid busstationen i korsningen mellan Storgatan och Hermelinsgatan.

Vintercykla i Luleå

Isbanan

Varje år plogar Luleå kommun upp en isbana som går runt centrumhalvön, från hamn till hamn med avstickare till Mjölkudden och Bergnäset. Den totala sträckningen är drygt 10 km och bjuder på cykling utan svårigheter. Det är lätt att ta sig ut på isbanan då den ligger i centrala Luleå och du kan starta och avsluta på fyra olika ställen runt stadshalvön: Södra hamn, Oskarsvarv, Hälsans hus och Norra hamn. Längs banan finns flera grillplatser där du kan äta din matsäck. Om du tittar söderut från Södra hamn så ser du ön Gråsjälören några hundra meter ut. Där finns toaletter och grillplatser. Är du här under helgen finns fikaförsäljning på ön. När flaggan är hissad är det öppet. Lions club säljer smörgåsar, varmkorv, våfflor och kaffe, det är ett populärt utflyktsmål bland Luleborna. Isbanan fortsätter under Bergnäsbron och runt Gültzauudden till Norra hamn.

Isvägarna i Luleå skärgård

För dig som vill cykla en längre sträcka på isen så finns möjlighet att cykla på någon av de isvägar i Luleå skärgård som, beroende på isens bärighet, hålls öppna för biltrafik varje vinter. Isvägar finns till Hindersön, Storbrändön, Sandön och Junkön. På Hindersön finns Jopikgården som erbjuder rum för övernattning samt restaurang. På Junkön finns stugor att hyra året runt. Kontakta Luleå turistcenter eller någon av de lokala guideföretagen för mer information om isvägarna. Guideföretagen kan också, vid gynnsamma förhållanden, erbjuda dig vinteräventyr bortom isvägarna.