Att vandra i Luleå är som att vandra genom historien av denna speciella stad. Du kan exempelvis börja med att vandra över de stora klapperstensfälten på Bälingeberget – den plats som först steg över havsytan till följd av landhöjningen som uppstod efter inlandsisens frånfälle. Bälingeberget var då bara en kobbe mitt i det stora havet och vågorna formade stenarna som idag gör en vandring på berget till en fascinerande upplevelse.

Fortsätt genom Luleås historia till platsen som vi idag kallar för Gammelstads kyrkstad, ett av UNESCO:s världsarv, som innan stadsflytten på 1600-talet var Luleås centrum. Här kan du starta din vandring till Gammelstadsviken som är en av länets finaste fågellokaler med fågeltorn, informationstavlor och grillplatser. En av lederna till fågeltornet är tillgänglighetsanpassad. Ta med kikaren och upptäck en av Luleås pärlor. När du sedan vandrat fram till det moderna Luleå som är beläget på halvön precis vid havet kommer du hitta flera fantastiska områden att utforska till fots. När människorna flyttade hit på 1600-talet började också utforskningen av områdena runt omkring staden. Det har gett upphov till flera utmärkta vandringsleder nära centrum, exempelvis en av Luleåbornas egna favoriter – leden kring Hertsöträsk.

Vandringsguiden

Luleå har mycket att erbjuda dig som vill ta dig ut i naturen och vandra. Vi har sammanställt våra favoriter i vår vandringsguide och vi hoppas att du kommer gilla dessa platser lika mycket som vi gör. Ingen av lederna är särskilt svåra att vandra. För att ge dig en fingervisning om ledernas  karaktär har vi delat in dem i tre nivåer. Det är dock viktigt att var och en gör sin egen bedömning utifrån vana och fysik. 

Ladda ned guiden i pdf-format.

Du kan även hämta upp denna guide, och flera andra, i fysiskt format hos Luleå turistcenter

Ta dig runt

Luleå lokaltrafik tar dig runt i tätorten. LLT Info hittar du på Smedjegatan 13, mitt i centrum. Ladda hem appen så kan du enkelt planera din resa.

Länstrafiken har busstrafik över hela Norrbottens län. Busslinjer till Alvik, Ersnäs och Bälinge finns.

Under sommaren och hösten finns turbåtar till skärgården till de största och populäraste öarna i Luleå skärgård. Turbåten tar dig till och från Luleå kommuns skärgårdsstugor, till JopikgårdenHindersön och KlubbvikenSandön. I Tjuvholmssundet finns roddbåtar att hyra som tar dig från fastlandet till Sandön, som är en populär utflyktsö och bjuder på många vackra stigar att vandra på.