Hoppa till navigering Hoppa till innehållet

Tänk lokalt när du julhandlar

EU - European Region Development Fund

Viktigare än någonsin

Julhandeln är en viktig tid för din lokala handlare. Vi är stolta över våra duktiga handlare, krögare och företagare i Luleå och vill att de ska finnas kvar, även efter pandemin. Det har aldrig varit viktigare att handla lokalt än vad det är nu. Julen väntar runt hörnet och den så viktiga julhandeln står för en stor del av den årliga inkomsten för många butiker. Blir butikerna utan den blir konsekvenserna digra. 

Samtidigt är det av yttersta vikt att vi tar vårt ansvar, tänker efter innan vi ger oss ut bland folk och är noggranna med att följa de råd och restriktioner som råder. Så för vår säkerhets skull har handlare och restauranger vidtagit åtgärder för att göra ditt besök så tryggt som det bara går. 

Tillsammans hjälper vi varandra framåt, och ur pandemin. Var rädda om varandra, tänk lokalt, testa nytt och handla tryggt.

Så här kan du hjälpa!

Internet

Många lokala handlar har egna hemsidor och en del erbjuder till och med leverans till dörren. En googling och några klick bort och din julklapp kan vara på väg.

Take away

Slå två flugor i en smäll! Du slipper laga middag och du stöttar din favoritrestaurang. Många erbjuder dessutom utkörning med kontaktfri leverans – det vill säga att budet lämnar maten utanför dörren. 

Presentkort

En klassiker! Och just i år, en jättebra grej. För det kommer vända, och när det gör det vad är då bättre än presentkort på upplevelser, restaurangbesök, fikastunder kläder, smycken, ja listan kan göras lång.

Privat shoppingrunda

Vi fattar. Det kan vara knepigt att köpa julklappar utan att få strosa runt i butikerna. Därför erbjuder många handlare privat shopping! Boka en timma eller två och ha buktiken helt för dig själv. 

Videoshoppa

En annan bra lösning är att ringa din butik med videosamtal. Expediten guidar dig genom butiken och du får se utbudet på din mobil- eller datorskärm, tryggt hemifrån soffan. 

Ring ring!

Du kan även ringa din butik och lägga din order via telefonen. Smidigt, kontaktfritt och helt och hållet smittsäkert.

Sociala medier

Gillar du, så som så många andra, att följa din favoritbutik på sociala medier? Då har vi goda nyheter. I tider som dessa öppnar nu flera handlare upp för att handla via deras sociala kanaler. Skicka ett direktmeddelande eller skriv en kommentar, och vips så var julklappen införskaffad!

Reka läget

Känner du ändå att du vill in till stan för att klämma och känna innan du bestämmer dig? Försäkra dig om att det inte är trångt i butiken – både för dig och din handlares skull. Ring gärna innan och fråga om det är mycket folk, alternativt fråga om en tid då det brukar vara lugnt och planera dina inköp därefter.

Mejla

Ytterligare ett kontaktfritt sätt att shoppa – mejla din handlare och lägg din beställning!

Slipp rulla köttbullarna – köp ett färdigt julbord istället!

Förutom take away hur kan vi hjälpas åt att stötta restaurangerna i jul? Jo, genom att köpa julbordet hos dem såklart! Slipp stressen med att planera matbutiksbesöken och låt din favoritkrögare skämma bort dig med ett färdigkomponerat julbord. Hur bra låter inte det?!

I ”normala” tider hade det varit full fart på julhandeln i Luleås butiker. Vi hade trängts, svettats och köat för att beta av inköpslistan på alla julklappsinköp. Vi hade lätt utmattade tagit en välbehövlig paus på ett café och intagit något blodsockerhöjande, eller avnjutit en god lunch, om vi fått plats, på någon av de proppfulla restaurangerna. Men nu är det inte ”normala” tider.

Vi uppmanas att hålla avstånd, att inte besöka butiker, att inte vistas där andra människor vistas. Och den för handeln så viktiga julhandeln är reducerad. Det känns overkligt. Samtidigt som jag lider med alla företag som kippar efter luft för att överleva är jag full av beundran för den kamp som bedrivs, de innovativa lösningar som presenteras en efter annan. Så att vi, när pandemin är något vi tittar tillbaka på och minns, kan fortsätta ta del av Luleås utbud av handel, caféer, restauranger, upplevelser, kultur, idrott, hotell och allt fantastisk som den här platsen har att erbjuda. 

Men för att det ska vara möjligt, för att startsträckan ska kortas när det vänder och ge kraft åt fler innovativa initiativ behöver vi alla hjälpas åt och stötta det lokala näringslivet. Och det är med plånboken vi måste agera. Utan att tumma på de riktlinjer som myndigheterna kommunicerar och med fortsatt ansvarstagande och handhygien, vill jag delge några tips som gör skillnad: köp presentkort fyllda med upplevelser, hotellövernattningar, hårklippningen, böcker eller smakupplevelser från någon av våra fantastiska restauranger. Många restauranger erbjuder också take away eller hemkörning, middagspåsar, julkorgar med egenproducerade varor. Undersök också vilka möjligheter din butik erbjuder för att handla corona-säkert. Vissa erbjuder bokade tider, ringklocka, butiksvärd som räknar besökare. Du kan handla via messenger, få leveransen utanför butik, be om en virtuell rundtur.

Tänk lokalt men på nytt sätt – testa! Och till er som utgör handels-Luleå – håll ut, ni är en viktig del av Luleås liv och ansikte. Att handla lokalt har alltid varit viktigt men har aldrig varit viktigare än nu. 

Med varmaste julhälsningar, 
Jenny Hellman, Vd Luleå Business Region