Brändön är byn där naturen spelar huvudrollen. Både för bybor och gäster från hela världen. – Jag har börjat se på allt det fina vi har omkring oss med nya ögon tack vare alla människor som reser över halva jordklotet för att få uppleva det vi tar för givet, säger Sofia Johansson.

Hennes släkt har varit Brändöbor så långt bak i tiden som man kan komma ihåg. I byn finns många stora släkter där generationerna lever sida vid sida, Sofia Johanssons är en av dem. Hon är uppvuxen i Brändön och bor nu med sin egen familj i farmors barndomshem som rustats upp och byggts ut. Här är närheten till släkten och naturen central.

Fisketurer, kajakfärder, skogsvandringar, svampplockning, turer på långfärdsskridskor, skidåkning, skoterutflykter och en kopp varm choklad i snödrivan – Sofias son Tage, 9, växer upp med samma traditioner som hans mamma.

– Vi lever efter säsongen och gillar friluftsliv, och här finns allt vi kan önska oss. Vi har ju både skog och hav runt knuten. Vår familj fiskar till husbehov, andra lever av löj- och laxfisket. Jakt är också centralt för många bybor.

Strax utanför Brändön öppnar sig skärgården och Sigridsön, Nagelskär och Svartön ligger bara en kort båtfärd bort. Brändöborna är båtfolk, det är ju en gammal fiskeby. Även Sofias familj hör till båtfolket.

Något annat som är utmärkande för Brändön är entreprenörsandan. Här finns många egenföretagare som snickare, målare och elektriker med flera. Och här finns Brändö konferens, en arbetsplats som samlar byborna, som ger sommarjobb åt unga och fasta jobb åt vuxna.

– Jag jobbade där många lov från 16 års ålder och fick senare ett fast jobb på anläggningen. Jag har sett företagets utveckling, från lokala konferenser till stora företagsgrupper från hela Europa och semestrande familjer från England, Kanada, Indien, Australien, Holland – ja världens alla länder.

Snön, isen och norrskenet lockar människor som aldrig upplevt en riktig vinter.

– Att se hur barnens ögon glittrar när de åker pulka nedför backen eller att upptäcka glädjen hos en familj när de bygger snögubbar tillsammans gör att jag ser min närmiljö med deras ögon. Genom de utländska gästerna har jag också lärt mig att se det exotiska med norrskenet och hur spännande det kan vara att göra utflykter med hundspann eller skoter, säger Sofia.

På sommaren är det de ljusa nätterna, den friska luften och den orörda naturen, både kring hav och skog, som är Brändöns trumfkort.

För Sofia är Brändöandan det mest speciella med byn och livet här. Byborna sluter självklart upp kring det traditionella midsommarfirandet som lockar tusentals gäster och bygger på ideellt arbete både inför och under själva firandet. Alla engagerar sig i den stora sommarfesten och stämningen är familjär.

Men det ordnas också mindre arrangemang regelbundet. Byns pensionärer turas om att baka och driva en caféverksamhet och bygdens unga ordnar både Halloweenfester och kalas med olika teman. Byahuset nyttjas flitigt.

Brändöandan bjuder på en speciell sorts sammanhållning, som sträcker sig till grannbyn Örarna.

– Lanthandeln i Örarna är allas mötesplats och centrala träffpunkt. Där ses byborna och där träffar man stugägare på väg till och från sina fritidsboenden. Lanthandelns sortiment innehåller allt, jag tror att de är bland de bästa i Luleå på fiskeredskap. Mentalt är Örarna och Brändön en och samma by, vi hör ihop.

När Örarna arrangerar paltfest är Brändöborna självklara gäster, och fettisdagens festlighet är gemensam. Hit är alla välkomna!

Sofia säger att det märkliga är att vem man än pratar med så finns det en beröringspunkt i Brändön.

– Jag brukar säga att alla vägar bär till Brändön. Alla har en relation till vår by.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Foto: Daniel Holmgren, Sofia Johansson